• Joke de Boer toont haar in januari uitgekomen boek 'Geen Gordijnen'

    Sandra Kaandorp

Vrijheid, loslaten en liefde

HEERHUGOWAARD "Perceptie is projectie. Alles wat je in de buitenwereld ziet, is een projectie van jezelf." Joke de Boer is altijd erg bezig geweest met zelfreflectie en met nadenken over waaróm dingen gebeuren. Ze schreef dit op in haar boek dat ze in januari uitbracht: 'Geen Gordijnen'. Over de titel zegt ze: "De titel is symbolisch en gaat over mij. Ik ben vrij open in alles wat ik heb meegemaakt en benoem dit gemakkelijk. Er hangen geen gordijnen voor. Je kunt met mij alles bespreken, niks is te gek. Ik denk dat dat komt door mijn levenservaring. Anders kan ik dit werk ook niet doen, volgens mij kan dat alleen als je puur laat zien wie je bent."

Lisette Kreijger

PRAKTIJK Joke heeft haar eigen praktijk aan huis, 'De Blauwe Vlinder.' "Dit dier staat voor transformatie", vertelt ze. "En voor vrijheid, loslaten en liefde. Ik doe energiewerk met familieopstellingen. Die doe ik één op één. Door aanraking van het lichaam kom ik er achter waar de verstrikkingen liggen. Soms draag je dingen van je vader of moeder. De lichamelijke klacht is dan niet altijd van jou."
BEWUSTWORDING Haar eigen bewustwording begon in 1993: "Op mijn 30e besloot ik aan persoonlijke ontwikkeling te doen omdat ik me niet meer gelukkig voelde. Ik heb diverse opleidingen gevolgd, bijvoorbeeld aan de ASPI in Krommenie. Ik nam mijn leven onder de loep, en ging me verdiepen in systemisch werken. Dat houdt in dat er gekeken wordt naar wat je draagt van je ouders of overgrootouders. Soms houden we patronen in stand die nu niet meer nuttig zijn. Of we hebben bepaalde oordelen of vooroordelen over onszelf, of over anderen, die niet kloppen." En: "Als de bewustwording er eenmaal komt, ben je in staat om patronen te doorbreken en te veranderen. In het boek neem ik de mensen mee in dat proces. Ik hoop dat mensen zichzelf erin herkennen, en dat je er als lezer ook zelf achter komt waarom je iets meemaakt."
REDEN Het boek gaat over Jokes leven vanaf haar derde jaar. Ze begon eraan in Portugal tijdens een schrijfworkshop in juni 2017. Uiteenlopende onderwerpen komen voorbij: jeugdherinneringen, het overlijden van haar moeder, vorige levens. Joke voegt nog toe: "Ik schrijf over wat ik allemaal heb meegemaakt, in de vorm van een vraag-antwoordgesprek met mijn schrijfcoach. Doordat ik ging beseffen dat dingen met een reden gebeuren, kan ik negatieve dingen nu ombuigen naar positiviteit. En dat is ook in grote lijnen wat ik in het boek heb beschreven."

AYAHUASCA Joke vertelt dat ze, in het kader van bewustzijnsverruiming diverse ayahuasca ceremonies heeft gedaan. "Dat is een gekookte thee, meestal van twee planten, met een sterk reinigende en visioenopwekkende werking. Het is een oeroud mystiek middel uit het Amazonegebied. Ayahuasca opent de innerlijke zintuigen en brengt je in aanraking met spirituele ervaringen. Wat je bezig houdt laat zich zien."
'Geen Gordijnen' is te koop bij Bruna in Heerhugowaard en Heiloo en via de website. Prijs: €22 inclusief notitieboekje en pen.

i www.deblauwevlinderlichaamenziel.nl