• Bedrijfsleiders Pieter Wouda en Peter Vijn voor de nieuwe vestiging

    Marten Wouda

Stins & Vijn opent nieuwe vestiging

BROEK OP LANGEDIJK Pieter Wouda geniet elke week als hij met zijn familiebedrijf Stins & Vijn op de markt in Heerhugowaard staat. Hij werkt er al dertig jaar. "Ik vind het gewoon ontzettend leuke handel", vertelt hij. "Je bent onder de mensen en werkt met levende materialen. Op de markt ken je de mensen, en mensen kennen jou. Dat heb je in de supermarkt niet." En, het bedrijf opent vol trots vlak voor Moederdag haar nieuwe vestiging!

Lisette Kreijger

OPENING Op zaterdag 11 mei om 09.00 uur opent Stins & Vijn haar deuren aan de Grotendorst. En is daarna elke zaterdag open. "We hadden nog geen verkooppunt in onze eigen gemeente. Vandaar de opening van deze vestiging", aldus Pieter Wouda, die op dit moment samen met zijn compagnon Peter Vijn het bedrijf leidt. In 1885 werd het opgericht door de gebroeders Stins. Toen nog op de Sluiskade, maar sinds 1975 gehuisvest op het Industrieterrein. "Het wordt geen tuincentrum", vertelt Pieter. "Het is een bloemen- en plantenmarkt. We staan buiten met de kraam en mensen kunnen ook binnen een kijkje nemen. Het is een verlengstuk van de markt." Pieter vertelt hoe hij in het bedrijf is gerold: "Het is het bedrijf van mijn schoonvader Joop Stins, die het over had genomen van zijn vader Gerrit Stins. Joop zat van de een op de andere dag zonder knecht. Ik was warme bakker maar wilde hiermee stoppen. Ik ben toen meegegaan naar de markt, met het idee om het eens te proberen. Het is heel goed bevallen." En nu na dertig jaar verveelt het hem nog steeds niet: "Het is leuk afwisselend werk. Geen dag is gelijk. En elk seizoen heeft zijn eigen bloemen en planten. We kopen zelf alles in op de veiling."
De firma Stins & Vijn is dus eigenlijk Vijn & Wouda. "Maar de naam Stins is zo ingeburgerd, dat we het zo hebben gelaten." Ook Piet Vijn, vader van bedrijfsleider Peter, heeft veel voor de zaak betekend.

ASSORTIMENT Koolplanten en zaden, een greep uit het assortiment van weleer. Veel mensen verbouwden hun eigen sperziebonen met de gekochte zaden. Maar vandaag de dag wordt dat volgens Pieter vooral hobbymatig gedaan. "Ons aanbod bestaat nu voornamelijk uit tuinplanten, snijbloemen en soms kamerplanten. En voor Moederdag zijn de mooie hangplanten en boeketten erg in trek."

IJSHEILIGEN Inmiddels is Pieter als vanzelfsprekend een echte kenner op floragebied. Hij heeft een tip voor wie twijfelt welke planten aan te schaffen: "Volgende week is het ijsheiligen", legt hij uit. "Na 15 mei heb je geen kans meer op nachtvorst. Dus dan kun je zonder angst eenjarige planten buiten zetten, denk aan vlijtige liesjes, lobelia's."

TOEKOMST Pieter ziet de toekomst van het bedrijf rooskleurig tegemoet: "Ik heb er vertrouwen in. Mensen weten ons te vinden. We zijn positief gestemd!" En, de vrouwen van Pieter en Peter werken enthousiast mee in het bedrijf.
Klanten die een kijkje willen nemen op de nieuwe locatie zijn van harte welkom elke zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. "En vooral natuurlijk op de officiële feestelijke opening op 11 mei!" sluit Pieter af.

i Website: www.stinsenvijn.nl
Facebook: www.facebook.com/stinsvijn