• Linda van Rhoon en Steff van der Meer ondersteunen Marlies Schneider bij alle obstakels op haar weg.

    Theo Annes
  • Linda van Rhoon en Steff van der Meer ondersteunen Marlies Schneider bij alle obstakels op haar weg.

    Theo Annes

Leerwerkbedrijf Voor Elkaar: Producten van hele regionale zorg in winkel

HEERHUGOWAARD Gelegen aan het plein voor het Heerhugowaardse gemeentehuis wordt het winkelpand aan de Middenwaard 121 met vereende krachten opgeknapt. Vanaf mei verkoopt leerwerkbedrijf Voor Elkaar van hier uit alle producten uit de dagbesteding en andere leerwerkbedrijven van zorginstellingen uit de regio.

Ed Schut

Het brood voor de tosti's komt van Fermento, de bakkerij van de Raphaëlstichting in Alkmaar. De Vonder en Centrum 31, allebei onderdeel van Esdégé-Reigersdaal, leveren cadeaus vervaardigd op de eigen creatieve afdelingen. MindsZ, locatie GGZ-NHN in Heiloo, draagt o.a. vogelbroedkasten en kinderspeelgoed bij. En Voor-Werk, onderdeel van Parlan, levert zelfgemaakte meubelen en gebak.

De bij hun aangesloten jongeren zullen het winkelpersoneel vormen, een prachtige werkervaringsplaats. Steff van der Meer, begeleider van het project Voor Elkaar: "We willen de Heerhugowaarders bewust maken van wat er allemaal gebeurt in de zorg. Wat doen de cliënten van Reigersdaal, en de psychiatrische cliënten van de GGZ. Wat doen de jongeren in de jeugdzorg, die te maken hebben met schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt. In leerwerkbedrijf Voor Elkaar kom je ze tegen."

KRACHTEN Steff: "Met de verkoop van alle producten, en het schenken van koffie en thee, leren zij contact te leggen met de bezoekers. Zij leren hun verhaal te doen, en vertrouwen te krijgen. Elk individu heeft zijn krachten en talenten." ICT Vanaf Morgen, een ICT-bedrijfje voor cliënten met een autistisch spectrum, heeft vier desktops gesponsord. Linda van Rhoon, een andere begeleider bij Voor Elkaar: "Die kunnen we heel goed gebruiken. We willen een rustige hoek creëren waar onze jongeren huiswerk kunnen maken, als ze daar in hun thuissituatie geen plek voor hebben. Daar gaan we ook workshops en cursussen organiseren. Sollicitatietraining bijvoorbeeld. Als het onze pet te boven gaat trekken we specialisten uit de zorg en het onderwijs aan. We helpen zo de jongeren hun talenten te ontwikkelen."

Een van die jongeren is Marlies Schneider. Zij lag zo vaak in het ziekenhuis vanwege buikklachten dat haar school haar voor de keus stelde: doubleren of Voor Werk. Marlies: "Ik ben blij met mijn keuze. Voor-Werk is de juiste plek voor mij. Ik werk liever met mijn handen dan met mijn hoofd, en ik heb alle vrijheid om dingen bespreekbaar te maken. Ik heb een goeie relatie met mijn coach Justine. De horeca-ervaring die ik heb opgedaan vond ik erg leuk. Ik weet nog niet of ik terug naar school ga, een diploma is natuurlijk ook wel belangrijk. Maar voorlopig zit ik hier goed." Steff knikt. "Bij Voor Werk krijg je de ruimte en de tijd om je te ontwikkelen. Er is geen tijdsdruk zoals op school." Linda: "Je kunt uitvinden wat je leuk vindt, waar je goed in bent. Daarop kun je je keuze voor opleiding of werk baseren." Veel van de jongeren die zich aanmelden bij Voor-Werk hebben een rugzakje, de een wat groter dan de ander. Steff: "We krijgen veel jongeren met een verslaving, behalve drugs en drank ook modernere als internet, telefoon en games. Of jongeren met een stoornis als ADHD of autisme. De specifieke groep jongeren die wij krijgen valt vaak buiten het stramien van de reguliere hulpverlening. Waardoor ze tussen de wal en het schip belanden." Er wordt veel gesport. Linda: "Is het druk in je hoofd? Even sporten om de geest te laten waaien. En dan pas aan het werk." Voor Elkaar wordt op 17 mei officieel geopend door Mariëtte Vos-Lambooy, bestuurder van Parlan Jeugdhulp. Zij toont al bij voorbaat dat zij het hart op de juiste plaats heeft: zij wil graag dat alle tafels en stoelen op het hoofdkantoor door de jongeren van Voor-Werk gemaakt worden.