• Fleur Staphorsius en Ruud Kemp maken zich samen sterk voor kringloopbedrijf Rataplan.

    Ed Schut

Kijkje achter de schermen bij kringloopwinkel Rataplan

HEERHUGOWAARD 'Neem de hele rataplan maar mee.' Naar deze Noord-Hollandse uitdrukking is het kringloopbedrijf Rataplan, dat al sinds 1984 deze naam draagt, genoemd. Dus niet naar de mallotige hond van Lucky Luke, zoals menigeen misschien denkt. De in Den Helder opgestarte stichting zonder winstoogmerk kreeg in 2006 een vestiging aan de Marconistraat 16 in Heerhugowaard.

Ed Schut

Het streven bleef gelijk: het bevorderen van hergebruik, en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen, veelal via de Sociale Werkplaats of GGZ. Rataplan biedt ook werkervarings- en stageplaatsen, en er lopen heel wat vrijwilligers rond. "Eerst zat ik alleen maar thuis. Nu heb ik interessant werk, en leuke collega's," vertelt een magazijnmedewerker. Ruud Kemp, teamleider van het magazijn: "Ik ben zelf ook als vrijwilliger begonnen, bij de boekenafdeling. Nu begeleid ik de jongens en meiden hier en heb ik al acht jaar een vast contract."

KERSTSHOW Fleur Staphorsius, bedrijfsleider sinds eind vorig jaar: "Ik moest eerst even wennen, de mensen leren kennen. Het is toch een bijzondere groep." Nu is ze helemaal ingeburgerd. "Ik kom hier elke ochtend vrij blanco binnenlopen en ik kijk wel wat de dag brengt." Naast wat administratieve taken kan dat van alles zijn. "Donderdag zijn we begonnen met de voorbereidingen op de kerstshow van zondag 5 november (van 12.00 tot 17.00 uur, red.)." Ruud zet met zijn team de stellingen voor alle kerstspullen in elkaar. Dit komt bovenop het gewone werk. "Normaal gesproken zijn we vooral bezig met het versjouwen van meubels en bedden, die de jongens van de vrachtwagens binnenbrengen, naar de toonzaal." Het kleinspul, waaronder cd's en dvd's wordt gesorteerd en geprijsd. Electronica, witgoed, lampen, tv's en computers worden eerst grondig getest voor ze hun weg naar de winkel vinden. Voor kleding en ander textiel bestaat een aparte sorteerafdeling. Veel werk voor vele handen. Kortgeleden werd een recordomzet gedraaid, wat gevierd werd met taart voor het hele personeel. De kringloopwinkel heeft Ruud nog meer geluk gebracht: hij ontmoette er zijn vriendin Esther. Vrijwilliger worden? Bel dan met 088-8282782.