• Debby Stam (Team:Fit), Wethouder van der Starre, Jill Zuurbier, Henk Blok (HHW Sport), Dennis Filippo (Sportfondsen Nederland)

    I. Vroling

Gezondere sportkantine

HEERHUGOWAARD Een aantrekkelijk assortiment met normale artikelen en daarnaast ook een gezondere keuze. Lekker, leuk en maatschappelijk verantwoord dus. Bezoekers kunnen dit vanaf nu in de sportkantine van zwembad Waardergolf vinden. Team:Fit, dat zich inzet voor gezondere sportkantines, ondersteunde bij het mogelijk maken hiervan, evenals Sportfondsen Nederland.

Ineke Vroling

BRONS Verenigingen die meedoen met Team:Fit kunnen een bronzen, zilveren of gouden onderscheiding krijgen. Het team van Waardergolf is trots, zij hebben de bronzen onderscheiding binnen. "`Het is een begin", vertelt adjunct directeur Henk Blok van zwembad Waardergolf en Heerhugowaard Sport N.V. "Wij kozen er bewust voor de lat niet te hoog te leggen en voor brons te gaan. Dit wordt behaald wanneer een sportkantine gezondere keuzes aanbiedt en deze ook zichtbaar maakt. Dat doen wij nu. Hiervoor hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo sluit ons assortiment nu goed aan bij de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum." Er zijn veel positieve reacties van bezoekers. Blok is opgelucht: "Mooi, want dat was wel even de vraag. Ook waren we benieuwd wat het voor de omzet betekende. Deze bleek goed te zijn, zelfs hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook andere sportverenigingen worden gestimuleerd deel te nemen aan Team:Fit. "We willen de gezondere sportkantine ook gaan realiseren bij sporthal De Draai en Deimoshal Heerhugowaard. Sport N.V. zal het beleid gedurende het jaarlijkse gebruikersoverleg promoten bij alle verenigingen in de gemeente Heerhugowaard", aldus Blok.

AANPASSINGEN Jill Zuurbier over de aanpassingen in de kantine van de Waardergolf: "Samen met Team:Fit en Sportfondsen Nederland hebben we onze producten aangepast en gewerkt aan de presentatie. Voor de meeste producten is nu een gezond alternatief gekomen is aangepast. Zo zijn de reguliere energiedrankjes vervangen door een gezondere versie. Een verandering kan ook bestaan in de grootte; we bieden nu bijvoorbeeld kleinere zakjes chips aan. Verder staat het fruit nu vooraan bij de kassa." Jill voegt toe: "Het 'oude' assortiment is niet helemaal verdwenen. Wel stimuleren we de bezoekers nu actief tot het maken van gezondere keuzes na het sporten. En dat gaat verrassend makkelijk. Het gaat er vooral om hoe je het brengt naar de bezoekers."

BEWUSTWORDING Ook wethouder Jan van der Starre is aanwezig bij de uitreiking van de onderscheiding. Hij vertelt: "Als gemeente Heerhugowaard juichen we initiatieven als Team:Fit zeer toe. Gezond voedsel draagt bij een beter leven. Overgewicht, bij kinderen en volwassenen, neemt toe en heeft grote invloed op de gezondheid. Wie jong begint met een gezonde levensstijl heeft daar later profijt van. Hij vervolgt: "Bewustwording creëren over het belang hiervan is dan ook een belangrijke taak als overheid. De Waardergolf is goed bezig en toont aan dat het aanbieden van gezonde voeding in kantines geen belemmering hoeft te zijn. De ambitie is dan ook om veel meer verenigingen zover te krijgen deel te nemen aan dit initiatief."

i Waardergolf, Beukenlaan 1B, Heerhugowaard. Tel. 072 567 5040 www.heerhugowaardsport.nl/zwembadwaardergolf