• De Hondsdraf legt niet alleen nieuwe tuinen aan, maar zorgt ook voor het onderhoud.

    Theo Annes

De Hondsdraf klaar voor het voorjaar

HEERHUGOWAARD Het is misschien nog hartje winter, maar Hoveniersbedrijf De Hondsdraf waarschuwt haar klanten dat ze er voor de voorjaarsbeurt van hun tuin vroeg bij moeten zijn. Als je in april denkt 'ik zal eens gaan bellen' dan vis je bij het drukbezette hoveniersbedrijf achter het net.

Ed Schut

Eigenaar Niels Rootjes van De Hondsdraf: "Wat veel mensen niet weten is dat we bovendien ook in de winter veel tuinen aanleggen. Zolang het niet vriest kunnen we onze gang gaan." Dat de hoveniers in winters weer moeten werken nemen ze op de koop toe. Hoveniersbedrijf De Hondsdraf legt klassieke, Japanse of wilde tuinen aan, maar de meeste vraag is naar de moderne tuin. Een nette en strak vormgegeven tuin, een combinatie van sierbestrating en groenpartijen. Niels: "Wij zijn geen hoveniersbedrijf dat van dichtstraten houdt. Als de klant dat wil gaan we eerst nog even om de tafel zitten. Groen maakt alles gewoon gezelliger."

ONTWERP Voor elke te realiseren tuin maakt hij zelf een ontwerp, nog ouderwets met pen en papier. Hij richt zich met zijn bedrijf, vooral via mond-tot-mond-reclame, op de gemiddelde beurs in Heerhugowaard en de regio. Maar er zijn wel eens uitschieters. "Zo hebben we in Zuid-Scharwoude een tuin aangelegd met een veranda met glas, een overkapping voor de jacuzzi en een sauna. En toen een mevrouw na een door een storm omgewaaide muur geld van de verzekering kreeg, hebben we een prachtig gesmeden sierhek geplaatst."

FAMILIEBEDRIJF De Hondsdraf plaatst ook vlonders en beschoeiing, pergola's en schuttingen, en is een echt familiebedrijf. De veranda's en tuinhuisjes laat Niels door zijn schoonvader bouwen, een professioneel timmerman, die met zijn 65 jaar nog steeds timmert. Niels' vrouw Kelly, die de administratie voor haar rekening neemt, over haar vader: "Die gaat door tot hij er dood bij neervalt." Niels' eigen vader is de altijd oproepbare professionele kraanmachinist. En sinds De Hondsdraf beschikt over een eigen kraan is de klant zeer voordelig uit.

ONDERHOUD Wanneer de droomtuin eenmaal is aangelegd komt het onderhoud. Naast de voorjaars- en winterbeurt neemt hoveniersbedrijf Hondsdraf het schoffelen, de gazonverzorging en het snoeien van bomen en struiken voor haar rekening. De bemesting gaat biologisch verantwoord, met een uit vijftien soorten minigraan bestaand mengsel van onder andere beenderen- en kippenmeel. Gedurende honderd dagen wordt de beplanting in verschillende fases gevoed.

Voor het bestrijden van onkruid moet er af en toe met gif worden gespoten, maar zo min mogelijk. Niels: "Bovendien voegen we de bestrating zoveel mogelijk af, zodat er geen onkruid meer kan opkomen."

PASSIE Niels houdt ervan om met mooie materialen en een verscheidenheid aan planten te werken. "Onze passie voor beplanting en tuinontwerpen vertaalt zich in tijdloze tuinen waarvan iedereen kan genieten." Bij De Hondsdraf werken, los van de familie, inmiddels vier mensen, allemaal geschoolde hoveniers.

i www.dehondsdraf.nl Tel. 06-25040908