• Dagje varen

Dagje varen: dit zijn de mooiste vaarwateren in Nederland

Advertorial

Lekker een dagje het water op in Zuid Scharwoude. Een boot huren om een dag vol vaarplezier te hebben. Het kan hier in de regio en ook in verschillende andere wateren in ons land. Nederland heeft veel te bieden voor de watersportliefhebber. Benieuwd op welke plekken het beste gevaren kan worden?

De Elfstedentocht
Uiteraard is deze route vooral bekend onder de schaatsers en tegenwoordig ook onder de zwemmers. Het is daarnaast een geweldige route om zo de wateren van Friesland te ontdekken. Het is mooi om de elf steden aan te doen met de boot. Start in Leeuwarden en vaar dan naar Sneek. Hier is altijd wat te doen gedurende de zomermaanden. Daarna zijn er nog veel andere plekken om van te genieten. Het IJlst is erg mooi met haar lindebomen en de grachten. Vervolgens door naar Zuid Friesland om wat later in Stavoren de trossen te lossen. Het is een mooie Hanzestad. Hindeloopen en Workum zijn de volgende steden op de route. Het is mooi om vanaf de waterkant de steden te verkennen. Hierna naar Harlingen en Franeker om de route af te sluiten. Het is een aanrader.

De Westerschelde
Het is een route voor de meer ervaren schipper. Het is een uitdagende vaarroute. Er is veel te zien en te beleven. Breskens en Vlissingen zijn typische havenplaatsen om volop van te genieten. Ga even aan wal om een lekkere maaltijd te nemen. Ga daarna door naar de Westerschelde. Het kan via de Noordzee of via Walcheren. Voel de werking van eb en vloed bij het varen. De stromingen kunnen best sterk zijn. Het kan ook harder waaien dan verwacht. Het is dan even de mouwen opstropen.

Varen in Utrecht
In de provincie Utrecht zijn er veel mooie plekken om te varen. De Nederrijn en de Lek bieden mooie vaarroutes. Ga langs de mooie steden en dorpjes. Het is belangrijk om goed en doortastende te varen. Nieuwegein is wat prettiger om te starten. Vaar naar Arnhem en geniet van het typische Hollandse rivierenlandschap. Ontdek ook de mooie jachthavens.

Vlieland en Texel
De Waddenzee is een geweldige plek om te gaan varen. Het is wel belangrijk om voldoende ervaring te hebben. Het is een mooie plek om te varen. Let wel op de zandbanken bij Vlieland en  de stromingen bij het Molengat bij Texel. Het is heerlijk om bij de eilanden te varen.