• Laura geeft yogales in De Baai op de Deimoslaan

    Lisette Kreijger

Critical Alignment Yoga (CAY)

HEERHUGOWAARD "Door mijn auto-immuunziekte had ik altijd veel last van mijn spieren en gewrichten. Mijn grootste klacht was energiebeperking. Ik merkte dat een fulltime baan in het bedrijfsleven best zwaar was. Toen nam ik het besluit iets te kiezen wat ik heel erg leuk vind en waar ik energie van krijg". Laura kwam op het pad van de yoga terecht. Ze probeerde diverse vormen uit maar één vorm sprak haar het meest aan: "Ik las over de Critical Alignment Yoga op een website en ben dit toen gaan uitproberen. Bij alle andere vormen van yoga had ik niet het effect dat ik bij deze yoga heb. Echt een diepe ontspanning. Ik dacht, 'hey wat lekker, hier wil ik meer over weten', en toen ben ik de opleiding gaan doen!"

Lisette Kreijger

GRONDLEGGER "De Critical Alignment yoga is ooit bedacht door Gert van Leeuwen uit Amsterdam" vertelt Laura. "Inmiddels is deze vorm van yoga internationaal bekend. Het gaat om het lang aanhouden van yogahoudingen in combinatie met een heel bewust gebruik van je ademhaling. Door het beoefenen ervan komt je lichaam meer in lijn, je houding wordt echt verbeterd. Je lichaam kan vrijer bewegen zonder spanning of blokkades. Veel mensen zitten met een bolle rug en dit kan worden verholpen door deze vorm van yoga. Stijve spieren worden soepeler, zwakke spieren worden sterker." Volgens de grondlegger is het ook goed tegen chronische stress, op psychisch en lichamelijk niveau.
YOGASCHOOL Inmiddels heeft Laura haar eigen yogaschool, 'Yoga bij Laura'. In november 2017 is ze hiermee gestart. Daarvoor gaf ze al les in Alkmaar. "Ik geef de deelnemers veel persoonlijke aandacht. En ik kreeg laatst te horen dat iemand, sinds ze de yoga bij mij doet geen nek- en schouderklachten meer heeft. Daar doe ik het voor!" Te zien is dat Laura zelf een mooie rechte houding heeft. Ze laat weten: "Ik ben echt wel veranderd sinds ik de yoga doe, in positieve zin. Ik was altijd best wel druk, stond niet echt stil bij dingen. Nu ben ik veel bewuster bezig met hoe ik over kom bij andere mensen, ik ben bewuster van de omgeving en van de natuur."
ZWEVERIG Is yoga iets zweverigs? "Nee totaal niet", zegt Laura. "Ik ben iemand die met beide voeten op de grond staat. Ik denk dat dat ook nog een beetje van vroeger is, dat mensen denken dat er misschien rare rituelen aan te pas komen. Maar mijn lessen zijn juist heel basic, heel down to earth. Ik leg ook heel duidelijk uit wat we aan het doen zijn tijdens de les. En ik geef veel persoonlijke aandacht aan de deelnemers."
CADEAUTJE Laura geeft aan dat de maatschappij een zekere druk legt op mensen. "Mensen moeten zo veel, ze moeten presteren op hun werk, een gezin onderhouden. Dan is juist yoga denk ik een soort cadeautje voor jezelf. Laura's boodschap is: "Wees goed voor je lichaam en geest, zodat je meer rust gaat voelen!" Haar lessen vinden plaats op dinsdagavond en zaterdagochtend in De Baai op de Deimoslaan 5. "Een maandabonnement met één uur per week les kost 35 euro. een gratis proefles is mogelijk".

i www.yogabijlaura.nl. Tel. 06-44 54 83 28