• Theo Annes
  • Theo Annes

´´Het is heel ontspannend om in het Geestmerambacht te rijden´´

Oudkarspel "Er is echt niets leukers dan in de natuur paardrijden. En hier op de ruiterpaden van het Geestmerambacht is het maken van een buitenrit zo ontspannend". Zomaar een mooie herfstdag bij manege Beukers in Oudkarspel. Een groep ruiters komt net terug van een buitenrit en vertelt enthousiast over de schoonheid van de omgeving en het plezier wat een uur paardrijden oplevert. Kim Kranenburg hoort de opgetogen reacties om haar heen wel vaker. Kim is instructeur bij Beukers en zat op haar 9e voor het eerst op een paard. "Ik ben nu 34 jaar en geniet nog elke dag tussen de paarden. Het begon als hobby en ik heb er nu gelukkig mijn beroep van kunnen maken. Ja, ik heb het hier erg naar mijn zin." Het enthousiasme van de Alkmaarse straalt ook uit op de ruiters die ze vandaag begeleidt. De sfeer is prettig bij manege Beukers.

"We beschikken over een binnenhal van 30 bij 100 meter. Er kan daardoor onder alle weersomstandigheden gereden worden. Door iedereen", zo vertelt Kim die vervolgens de nog grotere buitenbak laat zien. Zittend in de ruime kantine hebben de toeschouwers een goed zicht op zowel de binnen- als buitenbak. Vanuit de manege kunnen de ruiters vrijwel direct het recreatiegebied in om een buitenrit te maken. Het is een van de activiteiten die de instructrice en haar collega's zelf graag ook ondernemen.

"Het Geestmerambacht is zo'n mooi gebied. Niet alleen voor wandelaars of watersporters. Ook voor paard en ruiter is het heerlijk om hier te zijn. Je hoort ook net hoe fijn het is om een buiten met je paard te zijn", aldus Kim. ' En ik meen oprecht dat de samenwerking tussen de manege en het recreatieschap bijzonder prettig is. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar als er wat is bespreken we dat en lossen we het op. De ruiterpaden hier liggen er echt prima bij en we komen hier daarom graag met onze paarden".

Johan de Jong van het Recreatieschap Geestmerambacht is blij met de woorden van Kim. Een beetje trots ook wel. Samen met een team van medewerkers is Johan verantwoordelijk voor het beheer van het gebied. De ruiterpaarden zijn daar een belangrijk onderdeel van. 

" We proberen in te spelen op de behoefte van de bezoekers. Het is wel eens lastig om aan alle wensen te kunnen voldoen. Je hebt de mensen op een mountainbike, de wandelaars met en zonder hond en de recreatieve fietsers. Allemaal bezoeken ze het gebied met een doel. Belangrijk daarbij, en we vragen het ook, dat bezoekers rekening met elkaar houden. Roep je hond bijvoorbeeld even bij je als je merkt dat hij of zij op het ruiterpad loopt. Of rem als mountainbiker even af bij een gevaarlijke oversteek", aldus Johan. ' Maar ook het groeten naar elkaar geeft al een veel andere sfeer. Op deze manier houden we hier een fijn gebied waar iedereen met plezier gebruik van kan maken. Wandelaars, fietsers en ruiters".

De ruiters die vandaag hebben deelgenomen aan een buitenrit beamen de schoonheid van het gebied . " Het is heel ontspannend om in het Geestmerambacht te rijden, toch moet je je hoofd er wel bijhouden. Voor een buitenrit als deze moet je je paard goed onder controle hebben. Je komt onverwachte dingen tegen, spannend is het soms ook. Je hebt op die ritten in de natuur een bijzondere band met je paard, echt een unieke ervaring", zo vertelt één van de ruiters.

Op de manege melden zich intussen ook de eerste kinderen. De jeugd kan al vanaf vierjarige leeftijd bij Beukers terecht. Kim: " We beginnen met poetsen, troetelen, wandelen, knuffelen en het versieren van de pony. Hebben ze genoeg ervaring dan kunnen ze naar een van onze guppenclubjes. Geweldig om te zien hoe dat gaat. " Maar ook voor de wat oudere jeugd en volwassenen zijn er op de manage volop mogelijkheden. " Uiteraard zijn er de lessen. Maar er is hier zoveel meer te doen. Er is een pensionstalling, voor de africhting of training van je eigen paard is Beukers ook het adres. Privélessen, springlessen en crosstraining. Alles kan bij ons".

Ook de komende weken zijn er veel activiteiten. Zo wordt op zondag 25 november de jaarlijkse Open Dag bij de manege gehouden. Kim: " Jesse Drent is die dag aanwezig. Vooral onder de jeugd is hij mateloos populair. Mede door zijn filmpjes op social media". Een maand later volgt een ander groot evenement; Indoor Beukers . Vanaf 26 december tot en met 30 december vindt aan de Wageweg 12 een van de grootste hippische evenementen van de provincie plaats. Honderden ruiters zijn aanwezig om in wedstrijdvorm mee te doen in de verschillende disciplines. Ook in die week zullen er ongetwijfeld ruiters zijn die de pracht van de omgeving van het Geestmermbacht willen ondervinden. Spijt van een rit over de 7 kilometer lange ruiterpaden zullen ze beslist niet krijgen.

Voor meer informatie:
http://www.manege-beukers.nl
https://www.geestmerambacht.nl/