• ANP Foto Robin Utrecht

Dorpsbelang Langedijk en VVD krijgen meeste stemmen in Langedijk, Senioren Langedijk met twee zetels in de raad

LANGEDIJK De stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Langedijk zijn -voorlopig- geteld. Na een nek-aan-nekrace tussen Dorpsbelang Langedijk en VVD eindigde Dorpsbelang Langedijk met 0,4% meer stemmen boven de VVD. De nieuwe partij Senioren Langedijk komt, zoals het er nu naar uitziet, met twee zetels in de raad. Van de 21.796 opgeroepen kiezers zijn er 12.593 naar een stembureau gekomen. Het opkomstpercentage is 57,78 procent. Dat  ligt bijna vier procent hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 (53,83%).

Dorpsbelang Langedijk kreeg 17,8 procent van de stemmen en veroverde vier zetels, VVD 17,4 procent en ook vier zetels. De derde partij qua grootte is Kleurrijk Langedijk  met 13,7 procent van de stemmen en waarschijnlijk drie zetels. Senioren Langedijk kreeg uiteindelijk 9,3 procent van de stemmen, wat goed is voor twee zetels.

CDA kreeg 9,3 procent van de stemmen en maakt aanspraak op twee zetels, Hart voor Langedijk-D66 (8,8 procent) staat ook op twee zetels evenals GroenLinks (11,5 procent van de stemmen). PvdA eindigde met 5,5 procent van de stemmen op één zetel, net als de ChristenUnie (6,8 procent)

Deze uitslag is voorlopig. Alle gegevens zijn nog onder voorbehoud. De definitieve uitslag wordt vastgesteld op vrijdag 23 maart 2018 tijdens een openbare zitting van het Centraal stembureau van de gemeente Langedijk. De gemeenteraad van Langedijk wordt op donderdag 29 maart 2018 geïnstalleerd. Deze openbare vergadering begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Zuid-Scharwoude.

De coalitieonderhandelingen starten op vrijdag 23 maart met openbare beschouwingen over de verkiezingsuitslag en een eerste verkenning naar het vervolg. De nieuw verkozen raadsleden komen daarvoor bijeen om 16.00 uur in het gemeentehuis aan de Vroedschap te Zuid-Scharwoude Deze bijeenkomst is openbaar. U bent van harte welkom op de publieke tribune.