• Het peloton aan de start voor de editie van 2018

    Theo Annes

Vijftigste Tour de Waard: 'Het voelt als een reünie'

HEERHUGOWAARD Voor de 50e keer staat het centrum van Heerhugowaard komende zondag weer in het teken van Tour de Waard. Het wielerevenement is nog steeds ongekend populair en trekt altijd duizenden toeschouwers.

Wilfred van den Hoven

Ook Marc van Vliet merkt dat ieder jaar weer. De penningmeester van het comité dat "de Tour "organiseert probeert aan de vooravond van de wielerronde het succes van het evenement te verklaren.

TRADITIE "De Tour de Waard is een traditie, het wordt door velen gezien als een reünie. De sfeer is goed, er zijn aan de Middenweg genoeg horecamogelijkheden en er is rondom de wedstrijden echt voor iedereen wat te doen. Jong en oud komt er heel graag op af". Marc is een kleine tien jaar betrokken bij de organisatie die bestaat uit echte sportliefhebbers. Hij weet ook dat de race populair bij de wielrenners is. Rick van Breda is één van de rijders die graag naar Heerhugowaard komt. Vele wedstrijden wist hij al te winnen. De Tour de Waard ontbreekt nog, ook nu zal hij niet winnen. "Helaas start ik zondag niet, ik moet opeens een wedstrijd in de Achterhoek rijden. Heerhugowaard stond eerst op mijn lijstje. Ontzettend jammer dat ik er niet bij kan zijn. Het is het mooiste, maar ook het moeilijkste criterium om te winnen. Altijd een sterk deelnemersveld, een zeer snel rondje, sfeervol en uitstekend georganiseerd", zo vertelt Rick ."Tour de Waard staat als een huis. "

BESTUUR Marc van Vliet is blij met het compliment van de coureur. "Kort na de ronde komen we als bestuur alweer bijeen. We evalueren dan hoe de dag is verlopen. Daarna hebben we maandelijks een vergadering. Ook voor de 50e editie verliep het zo. We hebben weer tal van activiteiten in de Raadhuisstraat georganiseerd. Dit jaar zal de brandweer aanwezig zijn met een spetterend spel nabij de huisartsenpraktijk Op sportief gebied hebben we in deze editie wat zaken veranderd. Zo starten we om 10.00 uur met de dikke bandenrace. Door dit populaire onderdeel vroeger te laten starten hopen we op meer publiek in de ochtend", aldus Marc. "Nieuw is ook de dernykoers deze zondag."

Marc: "Vanaf 15.00 uur zijn er 2 voorrondes. Na de wedstrijd van de Elite/ Amateurs zal de finale van de dernyrace rond 18.30 uur worden verreden."

Het zal met het uitgebreide programma van 10.00 uut tot 19.00 uur weer druk worden langs de Middenweg en de rest van het parcours. De publieke belangstelling is de afgelopen 50 jaren altijd groot geweest. "Vooral rondom de horecagelegenheden is het ontzettend druk en gezellig", aldus de penningmeester die met zijn bestuursleden weer erg blij is met de steun van de vele sponsors.

Ook een belangrijk onderdeel van het succes van de wielerronde is de betrokkenheid van de vele vrijwilligers. Marc en zijn bestuursleden zijn blij met die gedrevenheid. "We hebben ruim 100 mensen die helpen, er is zelfs sprake van een wachtlijst. Ook wij als bestuur doen ons best, als je dan merkt dat het erg wordt gewaardeerd is dat alleen maar mooi. Sponsors, vrijwilligers, het publiek en de wielrenners. Elke keer geeft ons dat ook heel veel energie, en daarom doen we dit graag.

Het programma van de Tour de Waard:

Decathlon Dikke banden Race
10.00 Leeftijdsgroep 7 & 8 Jaar 2 Ronden
10.20 Leeftijdsgroep 9 & 10 Jaar 3 Ronden
10.40 Leeftijdsgroep 11 & 12 Jaar 3 Ronden
11.00 Dames 50 km
12.45 Jumbo Monique Cup Sportklasse 50 km
14.30 Rabobank G-Koers voor Cliënten van Esdégé-Reigersdaal
15.00 1e Voorronde Derny Koers 15 min +1 ronde
15.30 2e Voorronde Derny Koers 15 min +1 ronde
16.00 Ditec2wielers Cup, wedstrijd voor Elite Beloften Amateurs A 100km
18.30 Finale Derny 25 min +1 ronde
19.00 Huldiging en Afsluiting