• Twee teams van de Waardse Sjoelvereniging zullen meedoen aan het NK in Voorthuizen.

    Theo Annes

Teams Waardse sjoelvereniging naar NK

HEERHUGOWAARD "Op 19 maart vieren we volgend jaar ons eerste jubileum, we bestaan dan vijf jaar", Cayasta Schepers kijkt er al naar uit. De voorzitster van de Waardse Sjoelvereniging bruist van energie als ze praat over haar vereniging en de leden van de nog jonge club.

"Iedere dinsdagavond sjoelen we in café De Swan aan de Middenweg. De club heeft dertig leden al mogen daar best nog wel wat mensen bij hoor", aldus de Heerhugowaardse die samen met penningmeester Rob Aland, secretaris Riny Rijpkema en algemeen lid Edith Wuurman, het bestuur vormt van de sjoelvereniging. En het zijn drukke tijden voor het kwartet bestuursleden. Zo staat zaterdag 18 november het Nederlands Kampioenschap team sjoelen in Voorthuizen op het programma. De Heerhugowaarders doen met twee teams mee en zijn in het verleden al meerdere keren Nederlands kampioen in de Open Klasse geworden. HOGE OGEN "We hopen ook dit jaar weer hoge ogen te gooien, al moet je altijd weer afwachten of de vorm van de dag voldoende is. Een maand later, op 16 december, wordt het grote kersttoernooi gehouden. Het is inmiddels een leuke traditie waarin naast het sjoelen ook een grote loterij plaatsvindt. De gezelligheid binnen de club is heel belangrijk. Ik kijk altijd erg uit naar de dinsdagavonden wanneer we de onderlinge competitie spelen. De sfeer is prima en dat komt ook door het goede contact met de familie Rietbergen van De Swan. Ja, we voelen ons hier echt thuis", legt Cayasta uit. De meeste Nederlanders zijn bekend zijn met het sjoelen, het is echter niet eens zeker of de sjoelsport typisch Nederlands is. Cayasta: "In de Engelse pubs werd vroeger Shove ha'penny, half penny, gespeeld. Een bordspel voor twee spelers. In een toneelstuk van William Shakespeare werd ook gesproken over een gelijkwaardig spel: het shuffleboard. Waarschijnlijk is deze benaming overgewaaid naar Nederlands en Friesland. Daar werd gesproken over 'sjoelen ". KRINGSJOELEN Een van de clubleden die iedere dinsdagavond in de Swan speelt is Cock Bankras. "Ik heb vijf jaar gesjoeld in Den Helder, ik woon in Heerhugowaard en speel nu met mijn maatje Teun Vroege hier. Thuis sjoelde ik altijd veel en heb er nu nog steeds veel plezier in. Het is een gezellige club die veel organiseert. In de maand juni is er het zomer sjoelen, ook het kringsjoelen is hier populair. Vijf keer per seizoen spelen we dan tegen verenigingen uit de regio. Avonden tegen Hensbroek, Stroet en Langedijk bijvoorbeeld.", aldus Cock die zelf bovenaan staat in de onderlinge competitie van de Waardse Sjoelvereniging.

Voorzitster Cayasta ziet het bezoek van oud burgemeester Han ter Heegde, een aantal jaren terug, als een van de hoogtepunten van de vereniging. " Hij kwam naar onze clubavond en heeft mee gesjoeld, ook waren de huldigingen op het gemeentehuis prachtig nadat we in 2013 en 2014 Nederlands kampioen zijn geworden." Wie eens vrijblijvend kennis wil maken met de sjoelsport en de Waardse Sjoelvereniging kan iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur in café De Swan terecht. Meer informatie is te vinden op http://dewaardsesjoelvereniging.nl/