• De onthulling van de nieuwe showdowntafel bij Actief Talent Alkmaar.

    Alef Starreveld

Nieuwe showdowntafel voor Revas

ALKMAAR In de werkplaats van Actief Talent Alkmaar aan de Pettemerstraat 39, is woensdag 31 januari een 'showdowntafel' overhandigd.

JCI Heerhugowaard, de organisator van de jaarlijkse Cityrun in Heerhugowaard, heeft aan Revas Showdown Heerhugowaard een sponsorbedrag toegezegd om daarmee lokaal-regionaal de Showdownsport te bevorderen en onder andere te voorzien in een nieuwe en verbeterde wedstrijdtafel.

Revas Showdown Heerhugowaard is een visueel/gehandicaptensportvereniging in de HAL-regio. Showdown is een snelle sport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele handicap. Het kan echter door iedereen gespeeld worden omdat de spelers een afgeplakte skibril op hebben. Het spel wordt vaak vergeleken met tafeltennis voor blinden, vanwege het formaat van speeltafel. Bij showdown wordt er echter onder een plank door in een doelgat gespeeld en dus niet over een net. Showdown heeft eigen spelregels. Spelers maken gebruik van een speciaal ontworpen tafel met opstaande randen, een afgeplakte skibril, een rechthoekig bat, een rinkelbal van hard kunststof en handbescherming. Het doel is om te scoren in het doel van de tegenstander. Momenteel zijn er zo'n twintig verenigingen in Nederland waar wekelijks wordt getraind. De landelijke competitie wordt van september tot maart gespeeld in vier verschillende klassen. Na de competitie worden de Nederlandse kampioenschappen gehouden waar de beste heren en dames strijden om de prijzen.

Actief talent Alkmaar, de resocialisatie werkplaats van de GGZ Parnassiagroep-Reakt, is gevraagd een nieuwe wedstrijdspeeltafel te ontwerpen en te construeren. In de afgelopen twee jaar is met veel zorg en toewijding aan de opdracht gewerkt. Gedurende de bouw van de speeltafel kwamen vele knelpunten naar voren; de oplossing daarvan vergde nogal wat tijd.