• Jacqueline(links) en Judith blikken samen vooruit op de 'belangrijkste wedstrijd van het jaar'.

    Theo Annes

Derby KSV-Tornado: 'Deze wedstrijd wil je gewoon winnen'

HEERHUGOWAARD Het is de handbalderby waar sportief Heerhugowaard van smult. KSV en Tornado ontmoeten elkaar zaterdagavond in een ongetwijfeld meer dan sfeervolle Waardergolf. De onderlinge wedstrijd staat meestal bol van de spanning. ook vooraf bij supporters en speelsters.

Aan voorspellingen wagen ze zich niet. Jacqueline Köhne (KSV) en Judith de Vries (Tornado) kijken samen vooruit op de 'belangrijkste wedstrijd van het jaar'. Jacqueline is 19 jaar jaar en studeert Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam. Judith is 28 jaar en werkt als online marketeer bij Reyez! in Alkmaar.

Eerst even over jullie zelf. Wanneer begonnen jullie met handballen?

Jacqueline: " Ik ben begonnen met handballen bij KSV in 't Kruis op mijn zesde. Ik stond al te springen vanaf mijn vijfde. De handbal is mij meegegeven vanuit de familie. Mijn oom, Nico Zonneveld, die ook trainer is bij KSV, stimuleerde mij van jongs af aan en vroeg elke week wanneer ik nou een keer kwam handballen. Mijn leukste ervaring is dat ik vroeger pupil van de week mocht zijn bij dames 1. Jorien Weel speelde toen al in het eerste, nu speel ik samen met Jorien zaterdag de derby." Judith: " Ik begon ook als zesjarige, maar dan uiteraard bij Tornado. Samen met vriendinnetjes van de basisschool. Ik heb heel veel leuke dingen meegemaakt, maar de leukste ervaringen zijn toch wel mijn jaren in dames 1. Kampioen worden in de 1e klasse en vervolgens promotiewedstrijden spelen in Groesbeek. Die wonnen we en dus promoveren naar de hoofdklasse. Maar ook het Nederlands Kampioenschap Veldhandbal in 2016 was prachtig. In de stromende regen wonnen we na drie spannende wedstrijden het toernooi en werden we Nederlands kampioen."

Sinds wanneer heb je een vaste plek in het eerste?

Jacqueline: " Ik speelde mijn eerste wedstrijden in dames 1 vanaf mijn vijftiende. Mijn favoriete positie binnen het team is de hoek." Judith: "Dit is volgens mij mijn 12e seizoen in dames 1, Vroeger in de jeugd speelde ik altijd op de cirkel daarna ben ik jaren op de hoek beland. Sinds dit seizoen sta ik weer op de cirkel."

Hoe verloopt het seizoen tot nu toe?

Jacqueline: "Het seizoen verloopt goed. We kunnen wel nog wat werken aan de samenwerkingen onderling. Dit seizoen hebben we vier nieuwe spelers gekregen en een nieuwe coach en trainer. In het begin was dat dus erg wennen. Zelf ben ik erg vooruitgegaan, vooral op het verdedigende vlak merk ik dat dit steeds beter gaat." Judith: "Ons seizoen verloopt een beetje teleurstellend. Na iedere verloren wedstrijd hebben we het gevoel dat we veel beter hadden gekund. In het bijzonder de afronding en het maken van de goede keuze kan een stuk beter. Positief punt is dat we wel echt een team zijn en iedere wedstrijd weer positief benaderen. Deze punten gelden eigenlijk voor iedereen, dus ook voor mezelf."

Is de wedstrijd KSV- Tornado echt zo speciaal?

Jacqueline: "Wij kijken als team erg uit naar de derby tegen Tornado. Je merkt dat er altijd meer spanning op de wedstrijd ligt, het blijft tenslotte de wedstrijd van Heerhugowaard. De spanning komt ook vooral door het publiek wat altijd in groten getale komt kijken." Judith: "De derby is zeker anders dan anders. Deze wedstrijd wil je gewoon winnen. Wat het speciaal maakt is dat er altijd veel publiek is, je speelt tegen meiden die je buiten het handbal om ook kent. Als je verliest krijg je dat zeker nog twee weken te horen vanuit je omgeving. Ook brengt deze wedstrijd altijd extra zenuwen met zich mee. Ik verheug me er zeker op, maar alleen als we winnen hoor haha."

Kun je je eigen club in een paar zinnen beschrijven?

Jacqueline: "KSV is een gezellige vereniging waarbij vrienden en familie op een sportieve manier bij elkaar komen. Zeker bij de thuiswedstrijden heerst er een gezellige sfeer met veel en leuk publiek, daarnaast geniet ik altijd van de speakers die de wedstrijd op een gezellige manier weten te presenteren." Judith: "Tornado is ook een gezellige club. Iedereen kent elkaar en gaat buiten het handbal ook veel met elkaar om. Daarnaast geeft de veld-competitie een extra gezellige sfeer op de Kabel. Het zijn altijd erg gezellige zondagen als de zon schijnt, mooi bij elkaar handbal kijken en daarna statafels naar buiten en een wijntje drinken in de zon."

Hoe zie je de tegenstander van komende zaterdag?

Jacqueline: " Ik ken de meiden van Tornado niet persoonlijk. De wedstrijden die ik tegen ze gespeeld heb waren spannend en sportief. In november hebben we de eerste wedstrijd met 19-26 gewonnen. Ik vind de snelheid van Tornado hun sterkste punt." Judith: "Als je naar de ranglijst kijkt, gaat dit voor ons weer een lastige wedstrijd worden. Maar de derby brengt extra kracht, inzet, wil om te winnen en spanning met zich mee. Hierdoor is het ook weer een wedstrijd op zich. We weten uit de vorige editie dat KSV een sterk middenblok heeft met lange mensen die goed kunnen blokken. Daarnaast scoren ze makkelijk vanuit de snelle tegenaanval en hebben ze sterke afstandsschutters. Ik ken wel veel meiden van KSV. Jorien Weel is een vriendin van mij, en met Rosina Vreeburg heb ik weer connecties via de familie van onze vriendjes. Daarnaast heb ik nog extra connecties met KSV voetbal omdat mijn vriend, Just Oudhuis, jaren in het eerste van KSV gevoetbald heeft. Een deel van mijn familie loopt daar nog rond. Hierdoor was ik voorheen ook wel vaker in de KSV kantine te vinden en heb daar wel eens een borrel gedaan met meiden van KSV."

De wedstrijd in de Waardergolf begint zaterdagavond om 20.15 uur.