• Bart Bos

Zee, strand, duinen en hout in de hoofdrol

HEERHUGOWAARD Zee, strand, duinen en hout spelen een hoofdrol in de expositie 'Boomstamlandschappen en Schathout'. Deze tentoonstelling bestaat uit foto's van Bart Bos en kistjes van Pieter Krom. Te zien tot 18 september in de hal van het kantoor van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard.

Bart Bos toont zijn gefantaseerde 'boomstamlandschappen'. Pieter Krom sluit hier met zijn houten kistjes – 'schathout' getiteld - naadloos op aan. Hun werk raakt aan de taak van het hoogheemraadschap als beheerder van de duinen als bescherming tegen het water.

Bart Bos wil de toeschouwer prikkelen en zich af laten vragen: Waar kijk ik naar? Zijn het boomstammen of is het toch iets anders? Het zijn 'boomstamlandschappen'. Door zee, strand en duinen te combineren ontstaat een fantasielandschap. Bart Bos stimuleert met zijn foto's een frisse blik op het bestaande landschap.

Pieter Krom probeert hetzelfde te bereiken, maar dan anders. De tekening in mooie stukken hout, de kleuren en zelfs de boktorgangen inspireren hem. Om zijn fascinatie te delen maakt hij er sierlijke kistjes van in formaat variërend van 5 tot 50 cm. 'Gerecycled openhaardhout', zo noemt Pieter Krom zijn kistjes.

'Boomstamlandschappen en Schathout' past in de serie wisselende tentoonstellingen in de centrale hal van het hoogheemraadschap. Deze serie biedt hedendaagse beeldende kunstenaars een gelegenheid om te exposeren. Er komen waterthema's aan bod met aandacht voor verleden, heden en de toekomst.

'B