• Dirk Breed

Werken Dirk Breed bij galerie Ronald Kraayeveld

NOORD-SCHARWOUDE Bij Galerie Ronald Kraayeveld in Noord-Scharwoude is de eerste solotentoonstelling van Dirk Breed sinds 2004 te zien.

Een bijzondere tentoonstelling want zo vaak wordt werk van de Kolhorner schilder niet voor een expositie bijeengebracht. Een laatste grote overzichtstentoonstelling Dirk Breed (1920-2004) was bij museum Kranenburgh in Bergen. In de galerie van Ronald Kraayeveld zijn nu 23 schilderijen van Breed bijeengebracht. Twaalf ervan worden bovendien te koop aangeboden.

BOEK Het speciale aan deze tentoonstelling is dat deze schilderijen nooit eerder zijn geëxposeerd. Veel van de getoonde werken staan afgebeeld in het boek dat liefhebber en -verzamelaar Herman Fijnheer schreef over Breed. De Breed-kenner uit Winkel werkte ruim tien jaar aan het boek.

Dirk Breed wordt te boek gesteld als een van de belangrijkste schilders van het Noord-Hollandse polderlandschap. De getoonde werken komen uit al zijn schilder periodes: van vroeg werk dat doet denken aan de Bergense School tot en met de post-impressionistische, soms wat naïeve en poëtische schilderijen uit zijn latere jaren. Bijzonder zijn ook drie pointillistische schilderijen; daar heeft Breed er maar weinig van gemaakt.

De expositie loopt tot en met zaterdag 3 februari. Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd in het vroege ABN AMRO-kantoor aan de Dorpsstraat 625 in Noord-Scharwoude, open van don-zat, 13.00 tot 17.30 uur en op telefonische afspraak via 06 53736419. Meer info: www.galeriekraayeveld.nl.