• Twan Bok

Wandelen, rennen én opruimen tijdens de Opschoonloop

HEERHUGOWAARD Samen buiten in beweging en tegelijkertijd iets betekenen voor de leefomgeving, Karen Bok heeft er zin in en is klaar voor de door haar georganiseerde Opschoonloop op 23 maart, gekoppeld aan de Landelijke Opschoondag.

Ineke Vroling

AANLEIDING "Tijdens de 'Mindful Run en Walk' cursussen die ik geef, viel het mij op dat er veel vuil op straat rondslingert. Daarbij was mijn zoon in februari bij de staking van scholieren op het Malieveld in Den Haag, om aandacht te vragen voor een beter klimaatbeleid." Dit schudde haar wakker, wat deed zij eigenlijk voor de leefomgeving? Wandelen, rennen en opruimen is prima te combineren, bedacht ze zich: "Bewegen geeft een goed gevoel en bezig zijn voor een maatschappelijk doel ook. Ook is het nu echt tijd om op milieugebied samen iets te doen. Een 'win-win' idee was geboren".

OPSCHOONLOOP Het klinkt alsof het al jaren bestaat: De Opschoonloop. In Zweden bestaat (hard)lopen en zwerfvuil rapen al langer en heet het 'plogging'. Het is daar zo populair dat lopers er zonder afvalzak bijna niet meer bij horen. Elk blikje, elke bijdrage telt. Het doet Bok goed initiator te zijn: "En nu maar hopen dat de deelnemers die meedoen er ook zo'n voldaan gevoel aan overhouden. Er is plaats voor 40 mensen. Met ondersteuning van Heerhugowaard Sport NV, de gemeente en Multimate Heerhugowaard maken we er een sportieve en nuttige dag van."

BLESSUREVRIJ SPORTEN Bok is een spraakwaterval wanneer het over haar liefde voor bewegen gaat. De van huis uit Sport-Oefentherapeut Cesar- Mensendieck werkt bij Inbewegen, blessurevrij sporten. Hier behandelt zij geblesseerde sporters en geeft wandel- en hardlooptrainingen. Karen: "Ik stimuleer iedereen in beweging te komen, ook mensen met een beperking of aandoening. Ongeacht leeftijd of niveau zijn er bijna altijd mogelijkheden, als de wil er maar is." Haar uitgangspunt: "Ken je lichaam, werk ermee en er niet tegen." Elke persoon is anders en heeft zijn eigen grenzen." Volgens Karen zijn er talloze redenen om te sporten: "Het versterkt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En, doordat spieren sterker worden, kunnen mensen fysiek en mentaal meer aan." Zij vervolgt: "Inspanning en ontspanning moeten in balans zijn. Bij een te groot verschil in draaglast en draagkracht, ontstaat er vaak stress, spanning en lichamelijk ongemak. "Bewegen helpt om te ontspannen, hoe gek het ook klinkt. Samen sporten is ook nog eens erg gezellig. En, niet te vergeten: sporten geeft zo'n goed gevoel omdat het zorgt voor de aanmaak van dopamine (geluksstoffen)", aldus Karen.
MEEDOEN Geïnteresseerden voor de Opschoonloop van 23 maart kunnen kiezen om 5 km te wandelen of 5, 7 ½ of 10 km te rennen. Onderweg wordt zwerfafval opgeruimd. De start is om 10.30 bij het gemeentehuis te Heerhugowaard. Na afloop krijgt iedereen een attentie als dank, beschikbaar gesteld door Multimate Heerhugowaard. Elke groep loopt de route samen met een gids.
i Aanmelding: www.opschoonloop.nl of Tel. 06 – 40 05 81 84
f Inbewegen