• De uitstraling van het gemeentehuis kan niet groener.

    Gemeente Heerhugowaard

Waards gemeentehuis vergroent

HEERHUGOWAARD Enige tijd geleden kreeg het Waardse college van B&W via een motie van de raad de opdracht te onderzoeken op welke manier het gemeentehuis kan worden vergroend. De bedoeling is om een gezonde werkplek te creëren voor elke inpandige organisatie en een prettige en welkome verblijfplaats voor elke bezoeker. Het resultaat moet ook een iconische voorbeeldfunctie vervullen en uitstralen dat de gemeente een strategie van duurzame ontwikkeling nastreeft.

Ed Schut

Willem Paap, projectleider Duurzaamheid en Nieuwbouw, liet tijdens de vergadering van de commissie Stadsontwikkeling aan de hand van een artist impression de ontwikkelde plannen tot nu toe zien. Zo wordt er gedacht aan een klimaatgevel, bestaande uit glaslamellen met daartussen zonwerende folie. Deze lamellen zijn voorzien van een zon-volgsysteem, dat wil zeggen dat ze mee kantelen op basis van de stand van de zon.

In het systeem zijn groenpanelen voorzien, bestaande uit het hele jaar groenblijvende planten. Deze planten zijn bestand tegen de grote zonbelasting van de gevel aan de pleinzijde. Irrigatie en voeding van de planten gebeurt automatisch, als het regent stopt de aanvoer van water.

De klimaatgevel wordt ongeveer veertig centimeter voor de bestaande gevel geplaatst. Dit om te zorgen dat de originele ruiten nog kunnen worden gewassen. In de plannen is rekening gehouden met de achterliggende kantoorruimten, om te zorgen dat er voldoende daglicht binnen blijft komen. De nieuwe groene gevel zorgt voor een behoorlijke vermindering van de warmtelast voor ambtenaren, geeft minder energielasten en minder CO2 uitstoot. Het prijskaartje aan deze bijdrage aan een beter leefklimaat blijft nog wat onduidelijk. Willem Paap: "Er liggen diverse offertes, die moeten bestudeerd worden." Na de vergadering vroeg een toehoorder zich af 'Wat zou de architect van dit plan vinden?' Hans van Heeswijk, de betreffende architect, was niet voor commentaar bereikbaar wegens verblijf in het buitenland.