• Frank Reibe, Kees Bruyn en Dirk van Norde (vlnr).

    Tineke Valkering

Waardering voor GGZ vrijwilligers

HEERHUGOWAARD 'Direct na mijn pensioen ben ik dit vrijwilligerswerk gaan doen. Dat is nu 17 jaar terug, zo lang mijn gezondheid het toelaat blijf ik actief voor de GGZ en het Activiteitencentrum (AC) aan de Taxuslaan."

75 jaar is Dirk van Norde nu. De inwoner van de Bomenwijk weet nog goed dat hij ooit een kleine oproep in De Koerier zag staan.

"Ze zochten chauffeurs bij het AC, dat is het centrum voor dagbesteding en werk voor mensen met een heden of verleden in de psychiatrie.Ik was de eerste die reageerde, vertelden ze toen. Ik kon direct beginnen en doe het nu nog. Leuk werk en je voelt de waardering.", aldus Dirk die tientallen jaren machinist bij de NS was.

Iedere donderdag rijdt 'Ome Dirk' driemaal op een dag cliënten van de Taxuslaan naar andere activiteitencentra in de regio. En voorlopig gaat hij er mee door ook, zo valt op te maken uit zijn enthousiaste verhalen. Op Valentijnsdag werd Dirk , en daarmee symbolisch alle vrijwilligers van het AC, in het zonnetje gezet door de plaatselijke afdeling van D66. Namens het bestuur en de fractie kwam de politieke partij met een grote taart aanzetten tijdens de koffiepauze.

TAART "Geweldig dat vrijwilligers in de zorg zoveel betekenen voor mensen die juist op dat moment een beetje extra aandacht goed kunnen gebruiken," aldus Frank Reiber namens de partij. Jaarlijks zet D66 – voor het 28e jaar op rij – vrijwilligers in het zonnetje op Valentijnsdag. "Vrijwilligers maken veel mogelijk in de samenleving op allerlei terreinen en ook in Heerhugowaard . Het is goed om daar jaarlijks bij stil te staan en de vrijwilligers te ontmoeten." zo vertelde Frank bij de overhandiging van de heerlijke taart.

Maar niet alleen Dirk van Norde en de aanwezige bezoekers profiteerden van de taart. Ook Kees Bruyn is een vrijwilliger die veel werk op het Activiteitencentrum verricht. Kees, nog wat jonger dan zijn collega Dirk, rijdt iedere woensdag de bus. Maar ook is hij actief in het fietsenproject van het AC. "In samenwerking met Woonwaard knappen we gevonden fietsen op. Ik probeer met bezoekers van verschillende oude fietsen één redelijke fiets te maken. Die kunnen andere bezoekers dan kopen. Het is goed als dagbestedingsproject, en zo gebruiken we oude spullen op een goede manier.", aldus Kees die ook al wat jaren als vrijwilliger actief is. op het AC.

ZWERFAFVAL Ook andere dagbestedingsprojecten tonen aan dat er aandacht bestaat voor de omgeving en het milieu. Zo zorgt de onderhoudsploeg enkele dagdelen per week voor het verwijderen van zwerfafval. En knapt MindsZ gevonden of geschonken, meubels ,tafels en kasten op tot ware kunstmeubels. Genoeg activiteiten dus bij het AC aan de Taxuslaan 34 in Heerhugowaard.