• Jan Groot en Henk Slegtkamp: - We gaan de tussenzaal van Het Oude Gemaal een geheel nieuwe invulling geven. -

    Ed Schut

Vrienden Poldermuseum verleggen hun blik

HEERHUGOWAARD Met de verandering van de naam van het Poldermuseum in Het Oude Gemaal konden de Vrienden van het Poldermuseum natuurlijk niet achterblijven. Hun nieuwe naam is Platform Polder Heerhugowaard. Deze nieuwe naam luidt ook een nieuw tijdperk in voor de oude vrienden. Henk Slegtkamp, een van de bestuursleden: "We hebben er even over nagedacht om onszelf op te heffen. Nu het vernieuwde museum interactief, multifunctioneel en vrijwel selfsupporting is geworden is er minder behoefte aan vrijwilligers. We hebben er echter voor gekozen om mee te gaan in de vaart der volkeren."

Ed Schut

Na de ingrijpende verbouwing bestaat Het Oude Gemaal nu uit drie, goed samenwerkende, delen: Het bruine café De Pomp van Hans Kraakman, die ook kano's en bootjes verhuurt. De tussenzaal, gebruikt voor trouwpartijen en vergaderingen. En de overige museumzalen, volledig interactief. Het is de tussenzaal waar Platform Polder Heerhugowaard haar speerpunt van wil maken. Henk: "Trouwerijen en vergaderingen zijn er al. Maar er kan zoveel meer." Bij wijze van oefening heeft Henk, samen met medebestuurslid Jan Groot en twee leden van Stichting De Huygendijk, het weekend van de heropening georganiseerd. Daar lieten zij zien wat er allemaal mogelijk is in de tussenzaal. Jan: "We hadden een prachtige muzikale invulling met een kinderkoor, een popkoor en een paar jazz en folk-ensembles. Bovendien waren er kramen met kunstwerken van Heerhugowaardse kunstenaars. Er was ook een wandeling georganiseerd. Het was alles bij elkaar een groot succes." Het idee is om nu de opening erop zit de lijn door te trekken en te zorgen dat er misschien wel twee of drie keer per week iets te beleven valt in de tussenzaal van Het Oude Gemaal.

TALENT Henk: "De ambitie van Platform Polder Heerhugowaard is een podium te bieden voor al het jonge talent dat zich schuil houdt binnen de Heerhugowaardse grenzen. We denken dan aan jong talent op het gebied van muziek, zang en dans, toneel en andere kunsten, fotografie en zelfs sport." Om te onderzoeken of er draagvlak is voor hun plannen heeft Henk gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de gemeente, jongerencentrum Kompleks en Cool. Henk: "Iedereen is enthousiast. Ze vinden Het Oude Gemaal de ideale plaats, met zijn rijke historie, voor kleinschalige optredens door kinderen en jongeren."

Hij droomt verder: "Wie weet kunnen we in de toekomst een busje aanschaffen voor grootouders die bijvoorbeeld uit Heerhugowaard De Noord moeten komen en zelf geen vervoer hebben om hun kleinkinderen te zien optreden." De vrijwilligers van Platform Polder Heerhugowaard kunnen in ieder geval weer aan de slag. Jan: "Bij al die optredens zijn er mensen nodig die de presentatie, het geluid en het licht op zich nemen." Hans Kraakman van café De Pomp heeft al toegezegd dat hij open zal zijn op alle dagen dat er iets georganiseerd wordt. Overigens zullen de vrijwilligers wat Henk en Jan betreft voorlopig ook nog nodig zijn in het museum op de zondag tussen 13.30 en 16.30 uur en op de eerste woensdag van de maand. Jan: "Al is het maar om het sociale aspect. Uitleg door een stadsgenoot, even een praatje maken." Ook wanneer er scholen langskomen zijn er nog surveillanten nodig. Op vrijdag 13 juli is groep zeven van De Reflector aan de beurt. Platform Polder Heerhugowaard is nog op zoek naar nieuwe bestuursleden, liefst van middelbare leeftijd of jonger. Dit om de vereniging toekomstbestendig te maken. "Als het allemaal goed loopt kijken we ook buiten de deuren van Het Oude Gemaal. Wie weet valt er ook in buurthuizen 'n podium voor jong talent te organiseren." www.platformpolderheerhugowaard.nl