• Dit beeld van het verkeersexamen van enkele jaren terug kan verdwijnen uit het Waardse straatbeeld als er niet genoeg vrijwilligers zijn.

    VVN Heerhugowaard

Verkeersexamen voor scholieren in gevaar

HEERHUGOWAARD Of het praktisch verkeersexamen voor 500 leerlingen van twaalf basisscholen in Heerhugowaard eind deze maand doorgaat is nog maar de vraag. Op dit moment heeft VVN Heerhugowaard een groot tekort aan vrijwilligers die op de examendagen, 30 en 31 mei, als controleur langs de route alles in de goede banen willen leiden.

"Maar twee scholen hebben één hulpouder aangemeld," laat Joke Plukkel van VVN Heerhugowaard weten. "Op dit moment zijn er in totaal slechts zeven vrijwilligers en we hebben er minimaal 23 per dag nodig om alle controlepunten te bemannen en de veiligheid van de kinderen te kunnen garanderen. Zoals het er nu voor staat kan het verkeersexamen geen doorgang vinden."

VVN Heerhugowaard is naarstig op zoek naar vrijwilligers die bij de controleposten langs de route van het praktisch verkeersexamen voor basisschoolleerlingen willen staan om alles in goede banen te leiden. De organisatie van het verkeersexamen is in handen van de gemeente Heerhugowaard, VVN, Fietsersbond en het Trinitas college.

"Vorig jaar hadden we ook weinig aanmeldingen, maar zo erg als het tekort dit jaar is, is het nog nooit geweest," aldus Joke Plukkel van VVN Heerhugowaard. De organisatie is vanaf januari druk met het werven van de vrijwilligers. "Dat zo weinig ouders zich aanmelden als vrijwilliger is demotiverend. Ik snap het ook niet, het gaat toch om de veiligheid van je kind en het verkeersexamen is de voorbereiding op de periode dat de kinderen zelfstandig naar het voortgezet onderwijs zullen gaan."

VVN Heerhugowaard doet daarom een dringende oproep aan alle ouders, opa's en oma's, buren, ooms en tantes, kennissen etc om zich aan te melden als vrijwillige controlopostbezetting, om het praktisch verkeersexamen zo toch door te laten gaan. De examens worden op woensdag 30 en donderdag 31 mei door de scholieren afgelegd in de ochtend. Er worden voor beide ochtenden nog de nodige vrijwilligers gezocht, vrijwilligers die op beide dagen kunnen van harte welkom.

De vrijwilligers bezetten altijd met zijn tweeën een controlepost, uitzondering is de oversteek van de Westtangent waar extra mankracht wordt ingezet. Gedurende de hele ochtend fietsen leerlingen van het Trinitas college de route met koffie, thee en fris. Voor startschema, route en controleformulieren wordt gezorgd, de vrijwilligers moeten wel zelf een stoeltje/krukje meenemen om op te zitten.

Aanmelden kan bij Pieter Schaap, 072 5715669 of Joke Plukkel, 072 5724961. Mailen kan ook naar VVNHeerhugowaard@gmail.com, vermeld naam, mailadres en telefoonnummer. Vrijwilligers moeten wel de minimumleeftijd van 18 jaar hebben.