• Pixabay

Vaak vandalisme bij scholen in gemeente Langedijk

LANGEDIJK Vandalisme en vernielingen blijven een probleem in gemeente Langedijk. Met name aan en rond openbare gebouwen is veel sprake van vernielingen. De vandalismemeter meldt dat de financiële schade door vandalisme aan eigendommen van de gemeente eind 2017 op en bedrag van 18.875 euro kwam.

Ten opzichte van 2016 is er in 2017 een afname van 1.820 euro. Opvallend is dat de meeste schade is aangericht in de eerste helft van 2017 (14.268 euro), in de tweede helft van 2017 is er minder vernield. Nog steeds wordt de meeste schade aangericht door het inslaan van ruiten en lichtkoepels.

Vandalisme is het met opzet kapot maken van andermans eigendommen, een strafbaar feit. Het is vervelend en kost de gemeenschap jaarlijks veel geld.

In de vandalismemeter zijn de kosten opgenomen van schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en gymlokalen. Zo werden in Noord-Scharwoude onder meer KDV de Petteflet, OBS Wijde Veert en RKBS de Duizend Eilanden slachtoffer van vandalisme. In Zuid-Scharwoude waren onder meer het gemeentehuis, De Binding en begraafplaats de Oostervaart doelwit.

De kosten voor personele inzet zijn niet meegerekend in de kosten. Vernielingen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan straatmeubilair en verkeersborden en aan particuliere eigendommen zoals auto's, zijn ook niet meegenomen.