• Rob ter Burg

Trilogie Stoborov-Krysanova voltooid bij Grand Prix Dansschool Biersteker

HEERHUGOWAARD Winnen went nooit. Voor het derde achtereenvolgende jaar grepen de Moermanskse profdansers Dmitrii Stoborov en Ekaterina Krysanova de macht in de jacht naar de Dansschool Biersteker Trofeeen Ballroom en Ballroom Show Dance. En ze genoten vervolgens intens, als waren het hun eerste successen ooit.

Dat zag ook de jongste toeschouwer, de 12-jarige Merel Mentz uit Wieringerwerf, afgelopen zaterdag in een afgeladen danszaal. Al die mooie verhalen van haar opa, een voormalige danstopper uit de Jordaan, en haar familielid Bert van Boxtel, een bekend jurylid, kregen nu handen en voeten. De camera van haar mobiel maakte overuren.

Latin-magiers Alexei Sobolkov en Olga Storogina zorgden anderhalf uur later voor een bijna complete Russische hegemonie, ware het niet dat oosterburen Dmitry Barov en Ekaterina Kalugina in de categorie South American Show Dance in een nek-aan- nekrace uiteindelijk aan het langste eind trokken. Fervent dansliefhebster Paula Hendriks uit Schagen pinkte een traantje weg bij het aanschouwen van zoveel latingeweld. Somtijds razendsnel uitgevoerde moves bij de cha-cha- cha, samba, rumba, paso doble en jive brachten haar en het overige publiek in vervoering. Het vijfkoppige gerenommeerde internationale jurypanel uit Rusland, Belgie, Duitsland en Nederland verschilde onderling behoorlijk van smaak. Zo vond de een Barov en Kaslugina meer als paar werken, terwijl de ander Sobolkov en Storogina compacter vond dansen. Kwaliteiten als 'homogeen als koppel', muzikaliteit, superstrakke bewegingen, snelheid en veel controle deden de balans tenslotte doorslaan naar de Russen. Al veel eerder op de avond bevestigden Stoborov en Krysanova hun suprematie bij de Engelse wals, tango, Weense wals, slow foxtrot en quickstep. Zachte en gecontroleerde bewegingen in knieën en voeten, sterke uitstraling naar het publiek toe en het uitstekend met de ruimte omgaan gaven de doorslag. En als vice-wereldkampioenen Ballroom Show Dance torenden ze in die klasse boven alles en iedereen uit. Met name het draperen van een rood lint van de Russische om de nek van Stoborov met gebruikmaking van middelpuntvliedende kracht in combinatie met een salto achterover was van ongekende schoonheid.