• Anand: - Ik ben vooral geinspireerd door de spelers met wie ik gewerkt heb. -

    Sander Kaaij

Trainer Anand Jagdewsing: 'De top van het trainersgilde'

HEERHUGOWAARD "Anand behoort al jarenlang tot de top van het trainersgilde en heeft het zaalvoetbal vernieuwd en verder gebracht" FC Marlène aanvoerder Peter Rozenbeek is lovend over zijn trainer-coach. De doelman trainde maandag met de Heerhugowaardse zaalvoetbalselectie weer voor het eerst in het nieuwe seizoen. Met uiteraard Anand Jagdewsing. De ervaren coach was in 2004 mede verantwoordelijk voor de grootste successen uit de geschiedenis van FC Marlène: De beker, de nationale titel en de Supercup. Zijn kijk op het zaalvoetbal aan de hand van vijf vragen.

Wilfred van den Hoven

Anand, wat maakt het vak van trainer-coach nu zo leuk?

"Zaalvoetbal is complex en er doen zich dus veel problemen voor. Je moet in staat zijn de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden, en daarbij ook de keuzes te maken in trainingsonderwerpen op basis van verwachte effectiviteit. Daarbij gaat het er ook om dat je dit tot in detail analyseert en aanbiedt, want zaalvoetbal wordt beslist op de details. Daarnaast ben ik vrij jong als trainer begonnen en ik merk dat het werken met jonge spelers mij ook jong houdt."

Ben je door mensen geïnspireerd?

"In de tijd dat ik trainer werd speelde heel Nederland statisch voetbal. Ik vond dat het vanuit de beweging moest en ben daar zonder inspiratie door anderen aan gaan werken. FC Marlène wilde ook zo gaan spelen en daarom ervaar ik FC Marlène dan ook een beetje als mijn kindje. Iedereen begrijpt wat je bedoelt met het Marlène spelletje. Ik ben vooral geïnspireerd door de spelers waar ik mee gewerkt heb en die het met mij tot een succesvolle speelwijze hebben ontwikkeld"

Over precies een maand begint de competitie. Kun je iets aangeven over de nieuwe spelers bij Marlène?

"Vorig jaar scoorden we te weinig, ondanks de vele kansen die we creëerden. Mo Attaibi en Ilias Bouzit staan garant voor doelpunten en Hoessein Jabir is een talent wiens productiviteit ook veel goeds belooft. Daarnaast zijn we vooral in de breedte versterkt om de scherpte met gezonde concurrentie te borgen" .

Wat is de doelstelling dit jaar?

"Vorig jaar eindigden we op drie punten van de play offs. We hadden iets te weinig ervaring in de ploeg en hadden meteen vier topploegen in de eerste vijf wedstrijden. Je loopt dan teveel achter de feiten aan. We zijn nu meer ervaren en hebben aanvallend veel kwaliteit erbij gekregen, dus moeten we ons de play offs ten doel stellen."

Wat is de kracht van Marlène in vergelijking met andere teams?

"Marlène moet het hebben van de beweging, maar het gaat er dan om dat spelers herkennen wat tegenstanders daar tegenover zetten en waar de kansen liggen. Ze moeten details herkennen en weten wanneer ze moeten toeslaan. De wedstrijd lezen is altijd dus de kracht van Marlène geweest en dat gaat weer terugkomen. Dat hoop ik niet, maar dat weet ik."

T