• Een mooie archieffoto van een finish tijdens Tour de Waard.

    Tour de Waard

Tour de Waard toe aan 49e editie

HEERHUGOWAARD De 49e editie van Tour de Waard vindt plaats op zondag 19 augustus.

Melanie Vrijhoef

Veel Heerhugowaarders verheugen zich op deze dag, die gezien wordt als een reünie van Heerhugowaarders die samen komen, van opa, op vader, op zoon: iedereen komt deze dag samen om Tour de Waard te beleven. Weer of geen weer ze staan er allemaal en vakanties worden er zelfs voor aangepast.

Hans Rendering en Jos de Vries, hebben er maanden van voorbereiding opzitten en daar waar ze vorig jaar nog gebruik konden maken van het terrein van Bot Bouw, moeten ze nu uitwijken naar het Kerkenplein.

"Het wordt nog even spannend of we het daar allemaal gestald krijgen", aldus Rendering. Bijgesprongen door 120 vrijwilligers heeft het bestuur het vertrouwen dat het weer een geslaagde dag gaat worden.

Vanaf half 6 in de ochtend gaan de eerste ploegen opbouwen, zodat er om tien uur gestart kan worden met de sportklasse. In zijn totaliteit zijn er 5 wedstrijden die worden voorgezeten door een officiële KWU jury.

DIKKE BANDEN Bijzonder zijn de Dikke banden race en het G fietsen. Tour de Waard wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren. Het betreft een vaste kern die elke editie weer van de partij is en bovendien een aantal dat elk jaar verandert.

Jos de Vries, die zich hier voornamelijk mee bezig houdt, heeft hier maanden van voorbereiding inzitten. "De vaste sponsoren sturen hun toezegging eigenlijk direct terug als ze onze brief ontvangen, waarin we om hun deelname vragen", aldus De Vries.

Voor het werven van nieuwe sponsoren, gaat hij altijd persoonlijk naar de potentiële sponsoren toe. De sponsoren worden diverse malen omgeroepen, waarbij het niet uitmaakt of je nu een grotere of een wat kleinere sponsor bent. De daarvoor speciaal aangestelde speaker draagt hier zorg voor.

RECLAMEKARAVAAN Heel bijzonder is de reclamekaravaan, een stoet van ongeveer 40 auto's die door heel Heerhugowaard rijdt.

Twee keer maakt deze optocht een grote ronde. De eerste keer rijden de auto's vanaf de Middenweg richting Heerhugowaard Zuid. Bijgestaan door drie motoragenten rijden zij in één stoet een mooie route.

De tweede keer rijden de voertuigen door het oude gedeelte van Heerhugowaard. Uiteraard rijdt deze karavaan ook mee met de ereronde na elke wedstrijd, waarin de winnaar en de rondemiss Rosalie Koopman meerijden.

Zondag 19 augustus belooft het volgens de initiatiefnemers weer één grote happening te worden daar aan de Middenweg.

Bij Marlene en de Heeren kan men terecht voor een drankje en kan men ook vanaf hun terrassen het parcours goed zien. De dag zal eindigen met het criterium voor de dames de Lady's Cup, het Nederlands Kampioenschap.

Deze start om 16:30 uur, de dames rijden dan 60 kilometer. Volgend jaar is de 50e editie. Het bestuur heeft daar nu al wat leuke ideetjes voor, maar natuurlijk eerst deze editie nog.

"We gaan er weer een mooi evenement van maken. Een visitekaartje voor Heerhugowaard, aldus Rendering en de Vries die namens de voltallige organisatie van Tour de Waard spreken.