• De leerlingen verzorgden voordrachten en legden bloemen bij het monument.

    Theo Annes

Stilstaan bij Zwarte Zondag in Sint Pancras

SINT PANCRAS De leerlingen van de groepen 7/8 van de basisscholen in Sint Pancras stonden afgelopen vrijdag weer stil bij de Zwarte Zondag 15 april 1945 in hun dorp.

Enkele weken voor de bevrijding in 1945 werden op 15 april twintig 'Todeskandidaten' gefusilleerd. In de vroege ochtend was een uit Den Helder vertrokken trein bij het passeren van het 'bruggetje van Leyen', tussen Sint-Pancras en Alkmaar, op een lading springstof gereden. De Sicherheitsdienst reageerde furieus en liet als represaille twintig man doodschieten in Sint Pancras. De volgende dag werden de lichamen in een massagraf in Overveen begraven. Na de oorlog hebben ze een individueel graf gekregen op de erebegraafplaats van Overveen. Een jaar na de vergeldingsactie werd het monument voor de gevallenen onthuld, dat tot op de huidige dag herinnert aan de twintig die daar in de laatste dagen van de oorlog het leven lieten. De scholieren vertrokken vrijdag vanaf het plein aan de Sperwer bij de Paus Johannesschool in een stille tocht naar het monument bij de spoorovergang Bovenweg. Na het spelen van de Last Post en twee minuten stilte, verzorgden de kinderen namens elke school een voordracht en werden er bloemen gelegd bij het monument.

Naast het monument bij het spoor in Sint Pancras telt gemeente Langedijk ook een tweede monument in Noord-Scharwoude. Dit is opgericht ter nagedachtenis van alle militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.