• Bestuur aanwezig bij ondertekening koopcontract tussen Joke van den Berg (Woonwaard) en voorzitter Jan van der Kamp

    Edwin Schut

Stichting koopt wijkcentrum van Woonwaard

HEERHUGOWAARD Wie via de Dijk van Kyoto de Stad van de Zon binnenrijdt komt al gauw de gele bordjes met 'Mediaan' tegen. Die zullen binnen afzienbare tijd moeten worden vervangen door bordjes met 'De Zon'. Dat is namelijk, al sinds september 2017, de nieuwe naam van het wijkcentrum dat een huiskamerfunctie wil vervullen voor de gehele Stad van de Zon. Voorzitter van de Stichting Beheer van De Zon Jan van der Kamp: "We willen een plek zijn voor een rustig kopje koffie in de brasserie, een plek waar je kunt leren dansen, waar je je favoriete hobby kunt delen met anderen. Een hangplek voor kinderen, tieners en jongeren." Dit laatste, het jongerenwerk, was de directe aanleiding voor de koop.

Ed Schut

LUX Toen de gemeente haar handen aftrok van het wijkcentrum en de huur opzegde sprong de nieuwe kerkelijke gemeente Hart voor Heerhugowaard in het gat en richtte wijkcentrum De Zon op. Daar komen zij nu elke zondag bijeen. Voorheen was dat in de nabijgelegen basisschool Reflector. Penningmeester Jan de Vente: "We waren al bezig met LUX, jongerenwerk onder leiding van Jan Pieter Balder. Dat de gemeente juist op het moment dat de jeugd van de Stad van de Zon een lastige leeftijd bereikt - de wijk bestaat nu zo'n vijftien jaar - de samenwerking opzegt vonden wij heel jammer." Gemiddeld trekt De Zon zo'n honderd jongeren per week. "Dat hier ook kinderen hun plek vinden werkt preventief: zij zijn de (hang)jongeren van morgen." Met de koop is zo'n acht ton gemoeid. Dit bedrag is bijeengebracht door leden van kerken uit de directe omgeving die het project een warm hart toedragen.

CENTRAAL Joke van den Berg, namens Woonwaard: "Wij zijn ook erg tevreden met de gang van zaken. Dit perceel is bij het ontstaan van de Stad van de Zon altijd al bedoeld geweest als centraal ontmoetingspunt voor de wijk. Dat het met deze verkoop die functie behoudt is alleen maar prima." Buiten het jongerenwerk, waaronder ook huiswerkbegeleiding en spelletjesmiddagen vallen, worden de diverse ruimtes overigens nog voor veel meer gebruikt. Leonie van Egmond, beheerder van het wijkcentrum, die haar baan heeft opgezegd om zich full-time in De Zon te storten legt uit: "Voor de wat oudere buurtbewoners is er kaarten maken en origami. We hebben hier ook Sinterklaas gevierd, en met zeventig Marokkaanse dames een heuse henna-bruiloft. De cliënten van Reigersdaal doen hier hun vrijetijdsbesteding." Ook het restaurant zal binnen afzienbare tijd zijn deuren weer openen. Leonie: "We hebben net een heuse chef-kok als vrijwilliger weten te strikken. De menu's liggen al klaar." Veel mensen weten niet, als ze op het plein bij de Vomar staan, dat er vlakbij een restaurant is. "Daarom gaan we met de gemeente in overleg voor een nieuwe ingang. Verder zal het nieuws over het restaurant wel van mond tot mond gaan, hopen we." Aan de gevel hangt nog steeds de oude naam, maar binnen is er al veel werk verzet. Jan: "We hebben de gangen geschilderd, en de wanden van het restaurant hebben een mooie print. Bovendien hebben we nieuwe verlichting, en gaan we de restauranttafels nog voorzien van wieltjes. Dit om snel te kunnen switchen van inrichting." Het geloof komt slechts zijdelings ter sprake. Dick de Jong: "Wij zijn er met z'n allen van overtuigd dat het geloof meer is dan op zondag in de kerk zijn. Dit is een plek om te laten zien dat we verantwoordelijkheid willen nemen voor de samenleving. Dat is de nieuwe kerk." De Zon wil vooral de huiskamer zijn voor de hele wijk, een plek waar mensen elkaar energie geven. De Zon wil warmte en licht uitstralen en iedereen is welkom. Kijk voor meer informatie op www.wijkcentrumdezon.nl of bel 06 41416048.