• Studenten sport en bewegen trainen in Egmond.

    Bert Boer

Sport & Bewegen, 21 km van Egmond

ALKMAAR Studenten Sport & Bewegen krijgen in hun 2e of 3e jaar van de opleiding een pittige uitdaging. Het lopen van de halve marathon van Egmond. Leren doe je het beste door het te ervaren. Dus trainen een zestigtal studenten van september tot januari voor de 21 km.

LEIDING Onder de bezielende leiding van sportdocenten Guus Seignette en Chris Bakker worden heel veel kilometers gemaakt. “De trainingsopbouw is direct een leereffect voor de studenten.” Guus licht toe hoe ze straks met hun diploma op zak zelf mensen kunnen begeleiden in sportief en gezond hardlopen. Chris vult aan dat het zaak is om geleidelijk aan de kilometers op te bouwen. Alhoewel deze lessenreeks inclusief voltooien van de run een verplicht onderdeel is van de opleiding predikt hij het motto, “Rustig aan en met het accent op genieten.”

VOORBEELD Guus en Chris geven het goede voorbeeld. Ze lopen elke woensdagmiddag mee. Via slimme lesmethodieken wordt er gedifferentieerd naar niveau. “Sociaal lopen” noemen ze dat. Voor de snelsten bv een langer parcours. Na een gezamenlijke warming up scheiden dan de wegen en zie je groepjes studenten ieder hun route kiezen. Ongeveer tegelijkertijd komen ze allemaal weer aan op het vertrekpunt. De eerste lessen zijn vanaf het Horizon College richting Bergen en/of Egmond. Later gaat de hele club richting Egmond en worden de kilometers over strand en door duin getraind. De strandtraining bijvoorbeeld gaat via een 30 minuten heen en terug instructie. De snelsten lopen de meeste kilometers en halen op de terugweg de iets minder snelle lopers weer in. Deze enthousiaste docenten begeleiden dit lesonderdeel al jaren. Het is een klassieker geworden. Meer collega’s lopen mee met de trainingen als het lesrooster dit toelaat. Ze zijn bijna zover dat het omgekeerd wordt. Agenda’s worden afgestemd op het lopen. Zo geeft het Horizon College, één van de grootste werkgevers in de regio, een gezond signaal af. Een goed voorbeeld in deze tijden van meer en meer aandacht voor healthy lifestyle.

BELEVING De beleving bij de studenten is wisselend. De sporters die een meer cardio achtige sport doen als hand- of voetbal, schaatsen of mountainbiken zie je wel voorin lopen. De krachtsporters hebben het elk jaar moeilijk. "Moet dit echt", zuchten ze al schokkend langs de zee. Of "Wie heeft dit verzonnen, die zijn niet goed wijs." De halve marathon is al geen sinecure maar voor de spierbundels lijkt het nog wel even langer. Guus en Chris weten hiervan en al doorlopend motiveren ze en passant hun pupillen met mooie anekdotes en/of een welgemeend compliment over de inzet. Want hoe zwaar het ook mag zijn, er zijn geen afvallers te bespeuren. De discipline bij de Sport & Bewegen studenten is hoog.

FINALE De afronding van dit lesonderdeel is erg leuk. De studenten kleuren de businessruimte blauw en lopen mee met de meer dan tienduizend deelnemers van deze pittige run. De beloning volgt bij het overschrijden van de finishlijn. Een halve marathon in de benen en eerlijk verdiende studiepunten rijker. En een ervaring voor het leven. Scholing in optima forma.