• De karpers worden op de gevoelige plaat vast gelegd voordat ze te water gaan.

    Theo Annes

Spiegelkarpers uitgezet in Geestmerambacht

LANGEDIJK In het Geestmerambacht zijn zondag voor het eerst sinds lange tijd karpers uitgezet. In totaal kregen honderd spiegelkarpers een nieuw onderkomen in het water van het recreatiegebied. De spiegelkarperuitzet werd verzorgd door Sportvisserij MidWest Nederland, in samenwerking met het recreatieschap Geestmerambacht, Hengelsportvereniging de Langedijker en Hengelsportvereniging Alkmaar.

Jorke Wessels van Sportvisserij MidWest Nederland: "De uitgezette karpers zijn een welkome aanwas in het gebied waar veel hengelsportverenigingen actief zijn. De karper plant zich namelijk heel moeilijk voort zeker in afgesloten wateren zoals deze." In het Geestmerambacht is er bewust voor gekozen spiegelkarpers uit te zetten, vanwege het uiterlijk van de vis. "Elke spiegelkarper is uniek," legt Jorke uit. "Door het unieke schubbenpatroon per vis, is elke exemplaar individueel te herkennen."

Voordat de karpers te water gingen, werden ze nog stuk voor stuk vastgelegd op de foto en gewogen. "Vissers die in de toekomst een karper vangen, maken ook een foto van hun vangst en wegen hem voordat ze hem terugzetten. Hierdoor kunnen we bijhouden hoe het met de karpers gaat." Ook wordt de vangstplaats per vis geregistreerd, zodat kan worden vastgesteld hoe de karpers zich door het water van het Geestmerambacht bewegen.

Sportvisserij MidWest Nederland behartigt als federatie de belangen van 108 hengelsportverenigingen en daarmee 133.000 sportvissers. Het werkgebied bestaat uit het midden en noordwesten van Nederland. De organisatie biedt de verenigingen ondersteuning op het gebied van onder meer visstandbeheer, visrechten, bereikbaarheid van het viswater, vergunningen en controle.