• Marjolein Heidema

Slootjesdag Park van Luna

Kinderen ontdekken onderwaterleven

Ed Schut

HEERHUGOWAARD Altijd al belust op buit met een schepnetje langs de sloot willen struinen? Dat kan. Zaterdag 15 juni vindt de Slootjesdag 2019 plaats bij het Oude Gemaal Poldermuseum. Samen met het IVN Noord-Kennemerland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de krachten gebundeld en is deze dag uit de koker gekomen.

De dag is onderdeel van de landelijke Slootjesdagen. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders of andere begeleiders ontdekken hoe bijzonder het onderwaterleven is in een sloot. Er wordt verzameld bij het Oude Gemaal Poldermuseum. De dag wordt deskundig begeleid door IVN-natuurgidsen, maar voor een aantal van hen is dit het afstudeerproject van de tweejarige opleiding. Walter Swagemakers en Joke Pruis zijn best nerveus hoe de zaterdag zal verlopen. Walter: "Wij begeleiden de kinderen in het museum en daarbuiten. In het museum staat een grote waterbak, om proefjes mee te doen onder leiding van iemand van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Er zijn microscopen om de waterkwaliteit te bekijken." Verder is er de permanente tentoonstelling over hoe de Heerhugowaarders in het verleden omgingen met het water. Extra leuk voor de kinderen zijn de stoommachines, waar ze - onder begeleiding - de werking van kunnen ontdekken. Joke: "Aan de slootkant helpen we de kinderen bij het vissen met een schepnetje. Om te weten te komen wat ze precies naar boven halen krijgen ze allemaal een zoekkaart uitgereikt. Ik hoop dat we de larven van de libelle tegenkomen. De tegenstelling tussen monsterachtig en prachtig bevalt mij zeer. Verder zullen de kinderen waterjuffers, schaatsenrijdertjes en lantarentjes kunnen tegenkomen. Die laatste heet zo vanwege het blauwe stipje op het laatste segment van z'n lijf." Vanaf 13.00 uur kunnen de kinderen meedoen aan een wandeling onder leiding van fervent vogelaar Hendrik Leijenaar. Vier keer per jaar organiseert hij namens de IVN een wandeltocht door Heerhugowaard. Walter en Joke zijn zeer tevreden over de samenwerking met Het Oude Gemaal Poldermuseum. Walter: "Ze vonden het direct goed dat de kinderen gratis het museum in mogen. En alles komt hier samen: sloten, slotenbeheer, watermanagement, geschiedenis." Joke: "En we kunnen van alle faciliteiten gebruik maken.

De aanwezigheid van Café De Pomp is natuurlijk ook ideaal." Als we door het achter het museum gelegen Labyrinth lopen - een gesloten systeem van zuiver stromend water - wijst Joke de langs de waterkant groeiende flora aan: "Riet, allerlei grassoorten, weegbree en de wilde orchidee." Midden op het grasveld van het Labyrinth komen kraampjes te staan met folders en verrekijkers.

Joke: "Ook al vangen de kinderen niet veel, aan het eind krijgen ze allemaal een stickervel, een zoekkaart en een button. Ze zullen tevreden weggaan." Walter en Joke tellen de dagen af voor hun afstudeerproject begint. De leider van de opleidng, Henk Volbeda, komt ook kijken. "Maar hij zal ons niet beoordelen. Dat zou belangenverstrengeling zijn." Het IVN organiseert ook basisschoolprojecten. Walter: "In de toekomst zouden we een of meerdere scholen al vroeg in het schooljaar kunnen benaderen om bij de biologieles aandacht aan het leven in sloten te besteden." Veel zal afhangen van het weer. Joke: "We hopen op een stralende dag en een mooie opkomst."