• De permanente expositie in het kantoor van HHNK.

    HHNK

Schatten uit het waterverleden: expo bij HHNK

HEERHUGOWAARD Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed.

De poldermolens, oude gemalen en dijken springen natuurlijk direct in het oog. Maar het hoogheemraadschap bezit ook een grote collectie objecten uit het waterschapsverleden: van prachtige landkaarten en fraai gegraveerde glazen tot molenmakers gereedschap. Deze schatten uit het waterverleden van Noord-Holland laat het hoogheemraadschap zien in de permanente expositie Waterschat. De gratis toegankelijke expositie in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Een begeleidende audiotour vertelt de boeiende verhalen bij een tiental objecten. Nog niet zo lang geleden telde Noord-Holland enkele honderden grote en kleine waterschappen. Bijna allemaal bezaten ze wel wat spullen uit hun soms eeuwenoude verleden. Via diverse waterschapsfusies kwamen al die objecten terecht bij het huidige hoogheemraadschap. Samen met de oude molens en monumentale gemalen in het landschap vertellen ze het verhaal van de strijd tegen het water.

Luister mee en maak kennis met de ramp van de paalworm, een tropische boormossel die in de 18de eeuw het hout in de zeedijken aantastten. Of de legende van het Purmer zeewijf. Tijdens een zware storm in het jaar 1403 brak de zeedijk en spoelde het zeewijf via de doorbraak vanuit de Zuiderzee de Purmer in. Ook de enorme wandkaart van de landmeter Johannes Dou uit 1680 komt in de audiotour aan bod. Hij deed er zestien jaar over om heel Noord-Holland nauwkeurig in kaart te brengen.