• Dennis, Yvonne, Jeannette, Frank en José (vlnr) organiseren het Open Noord Hollandse schaaktoernooi.

    Opening 64

Schaaksters in actie bij 'Open Noord Hollandse'

SINT PANCRAS In Dorpshuis de Geist aan de Vinkenlaan in Sint Pancras vindt komende zondag voor de vijfde maal het Ópen Noord-Holland schaak kampioenschap voor dames plaats. Het toernooi wordt georganiseerd door Opening '64 uit Sint-Pancras.

Wilfred van den Hoven

STAPPENMETHODE Yvonne van Buren schaakt vanaf 1990 bij de vereniging die in 1964 werd opgericht. Ze is nauw betrokken bij de organisatie van het toernooi vertelt enthousiast hoe het idee voor het damesevenement ontstond. "Onze vereniging heeft altijd veel jeugdleden gehad en ruim 10 jaar geleden hadden wij het plan opgevat om de ouders van de kinderen de beginselen van het schaakspel bij te brengen.Ook ik had regelmatig wat ouders onder mijn hoede en daar zat ook een groepje dames bij die het leuk met elkaar hadden. Ik besloot met hen verder te gaan", aldus Yvonne. "Wij werken op de club volgens de "stappenmethode" en ik heb die dames les tot en met stap 3 gegeven. Er gingen wat schaaksters weg en er kwamen anderen bij. Jeannette van Diepen en José de Goede zijn degenen die er vanaf het begin bij waren." Dit tweetal vormt met Yvonne, voorzitter Frank Verkerk en wedstrijdleider Dennis Geluk het organisatiecomité van het 'Open Noord Hollands Dames toernooi'.

HUISSCHAAKSTERS "Doordat er voor beginnende schaaksters niet veel toernooien waren ontstond binnen de club het plan een damestoernooi te organiseren. Vijf jaar geleden ging dat van start. Het is een zeer laagdrempelig toernooi en is ook zeker bedoeld voor huisschaaksters: dus voor vrouwen die niet lid zijn van een schaakvereniging.", zo vertelt Yvonne op de clubavond van Opening 64 die elke vrijdag in dorpshuis De Geist plaatsvindt. De vereniging kent naast leden uit Sint Pancras ook schakers uit Heerhugowaard en Alkmaar.

OPPOSITIE "Wij hebben op dit moment zes vrouwelijke leden en dat is best veel voor een relatief kleine vereniging. Ook bij de jeugd schaakt een aantal meisjes en één van hen schaakt wel eens mee in het damesviertal dat in de 4e klasse van de Schaakbond speelt." Het huidige aantal vrouwelijke schakers en de aandacht voor het damesschaken is mede een verdienste van Yvonne, al zal de bescheiden inwoonster uit Sint Pancras dat zelf niet zeggen Ooit begon ze zelf met schaken bij Oppositie in Heiloo. Nu dus alweer jaren met veel plezier bij Opening 64. Ze kijkt met haar mede-organisatoren uit naar het toernooi dat zondag vanaf 10.00 uur van start gaat in het dorpshuis.

SPONSORING "Er is een aparte groep voor schaaksters zonder rating of die alleen thuis schaken. Maar er zijn ook groepen die worden ingedeeld naar rating. De afgelopen twee jaar werd Sandra Keetman kampioen. We zijn ook heel blij met de steun van juwelier Ed Ydo. Met zijn sponsoring is hij van groot belang. Er zijn zondag immers mooie prijzen te winnen", zo besluit Yvonne.

Meisjes of vrouwen vanaf 16 jaar kunnen zich nog opgeven tot 16 maart via damestoernooi@opening64.nl

Meer informatie over de schaakvereniging is te vinden op

w www.opening64.nl.