• Het complex van Saturnus aan de Van Veenweg.

    Sterrenwacht Saturnus

Saturnus richt zich in januari op ruimtevaart

HEERHUGOWAARD Mensen zijn ontdekkers: toen de eerste zeilschepen gebouwd werden, gingen de ontdekkingsreizen naar nieuwe werelddelen. Met de moderne rakettechniek gaan ze op bezoek naar nieuwe werelden. Niet alleen de geschiedenis van de ruimtevaart komt deze maand aan het bod bij Sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard, maar ook de toekomst en de techniek worden belicht.

De hele maand januari zullen er lezingen worden gegeven die verband houden met ruimtevaart. Afgelopen week werd er al gesproken over de uitvinding van de vuurpijl, die uiteindelijk de reizen naar de maan mogelijk maakten.

SHUTTLE De lezing van vrijdag 12 januari staat in het teken van de Space Shuttle. Paul Volman belicht de ontwikkeling van de Space Shuttle, het ruimteveer dat goedkope reizen naar de ruimte mogelijk zou moeten maken. Of dit gelukt is krijgen mensen op deze avond te horen.

Bij Sterrenwacht Saturnus begint om 17 januari ook de cursus waarnemen. In vijf lessen wordt de cursist uitgelegd hoe hij of zij zelf de meest bijzondere waarnemingen kan doen. Ook wie (nog) niet over een telescoop bezit, kan al mooie waarnemingen doen en zelfs prachtige foto's maken. Ook het gebruik van telescopen wordt uitgelegd tijdens deze cursus.

De techniek van de ruimtevaart staat centraal in de lezing op vrijdag 19 januari. Waarom kan een satelliet om de Aarde blijven draaien? Hoe werkt een raket? Waarom zijn raketten zo groot? Hoe komt een satelliet aan zijn energie? Allemaal vragen die deze avond beantwoord worden.

Bij de laatste lezing van de maand, op vrijdag 26 januari, wordt er stilgestaan bij Ruimtevaart voor alledag en de toekomst. In het begin was vliegen een dure hobby, maar inmiddels kunnen we voor relatief weinig geld de hele wereld over vliegen. Vanavond wordt er een kijkje in de toekomst genomen en we zullen zien of het mogelijk is dat ook ruimtevaart net zo gewoon wordt als vliegen. Bedrijven als SpaceX en Virgin Galactic proberen een tripje naar de ruimte betaalbaar te maken, maar of ze dat ook zal lukken?

Alle lezingen starten om 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur Voor en na de lezingen is er gelegenheid tot het doen van waarnemingen bij helder weer. Toegang bedraagt 3 euro per persoon, 6 euro per gezin.

Sterrenwacht Saturnus is gevestigd aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard. Vanaf de sterrenwacht tot aan de Oostertocht loopt het planetenpad van Saturnus. Dit pad bestaat uit acht paaltjes met informatie over de planeten. De paaltjes zijn onderling zo opgesteld dat de afstand tussen de paaltjes de afstand tussen de planeten op schaal weergeeft. Iedere stap die je zet tussen de planeten is in werkelijkheid acht miljard stappen.

Meer informatie over de sterrenwacht en de lezingen is te vinden op de website www.sterrenwachtsaturnus.nl.

Op zaterdagmiddag 13 januari is de sterrenwacht geopend van 13:30 tot 16:00 uur.