• Rosalie en de drie medaillemeisjes.

    Tour de Waard

Rosalie is Miss Tour de Waard

HEERHUGOWAARD Wat is een wielerronde zonder rondemiss en medaillemeisjes? Uiteraard heeft Tour de Waard deze 49e editie ook een rondemiss en drie medaillemeisjes.

Daar waar er vroeger op basis van inschrijving een rondemiss gezocht werd, is de taak van het zoeken van een geschikte miss nu toegeschreven aan het bestuur van Tour de Waard.

GUNFACTOR En dat betekent dat het hele jaar in de gaten gehouden wordt welk meisje er opvalt of wie de zogeheten "gunfactor" heeft. Gekeken wordt bij sportverenigingen, dochters van sponsoren en bekenden. Dit jaar is de mooie taak van Miss Tour de Waard, toebedeeld aan Rosalie Koopman.

Rosalie is met haar 23 jaar een iets 'oudere' miss Tour de Waard. Ze treedt in de voetsporen van haar moeder die in het verleden ook rondemiss is geweest. Bovendien was haar zus al eerder een keer medaillemeisje. Het zit als het ware in de familie.

Vorig jaar hoopte ze al dat ze gevraagd zou worden, maar toen werd gekozen voor haar vriendin. Natuurlijk was ze erg blij voor haar. "Ik was ook een beetje teleurgesteld, want ik dacht dat al mijn kansen nu definitief verkeken waren."

Des te blijer was ze - en ook enigszins wat verbaasd - dat ze nu wel gevraagd is en dat ze zichzelf dit jaar toch nog Miss Tour de Waard mag noemen.

Geboren en getogen in Heerhugowaard is Tour de Waard haar met de paplepel ingegoten. Wonend aan de Sportlaan, keek ze als kind altijd uit haar slaapkamerraam naar alle reclameauto's die daar stonden.

"Het huis van mijn opa en oma aan de Middenweg lag aan het parcours. Daar keken we dan naar de wedstrijden en soms mochten we zelfs meerijden met één van de reclameauto's."

Toen Rosalie op latere leeftijd een bijbaan had bij Grandcafé de Heeren, werd de beleving van Tour de Waard weer heel anders. Zelf noemt zij het "het leukste feest van Heerhugowaard".

NERVEUS Ze hoopt dat het zondag 19 augustus een mooie zonnige dag wordt. Een beetje nerveus is ze wel.

"Ik hoop niet dat het pistool van het startschot weigert of dat ik op mijn hakken een misstap maak", vertelt de kersverse miss. Daarentegen vindt ze het op een leuke manier spannend om mee te maken hoe het voelt om in de watten te worden gelegd en de hele dag in de belangstelling te staan.

Over haar rol die dag is ze heel duidelijk en ze weet dan ook goed wat er van haar verwacht wordt. Ze zal bij alle wedstrijden het startschot geven, ze rijdt mee met de ereronde met de winnaar van de wedstrijd en als miss begeleidt ze de medaillemeisjes. Dit jaar mogen Noell Hoebe, Roos Ligthart en Lieke Eppinga als medaillemeisjes het podium betreden om de renners te huldigen met hun prestaties. Alle vier hebben ze er heel erg veel zin in en ze wensen iedereen een gezellige Tour de Waard toe.