• Martijn Bakkum in actie op het EK in Portugal.

    Fotocobi

Rolstoelhandbal op de kaart

HEERHUGOWAARD "Waarom is er eigenlijk geen rolstoelhandbal", vroeg iemand van CSV Castricum zich op een dag af. Al snel bracht de club hier in 2013 met succes verandering in. Aan het woord is de Heerhugowaardse speler Martijn Dokkum: "Het is ongelooflijk snel gegaan, er zijn nu landelijk zo'n acht verenigingen en een nationaal team dat inmiddels zelfs al drie Europese Kampioenschappen op zijn naam heeft staan. We hopen dat er in de toekomst nieuwe teams bijkomen. Hoe groter de sport, hoe beter."

Ineke Vroling

EK PORTUGAL In december vorig jaar verdedigde het Nationaal Team de Europese titel in Portugal, na het behalen van twee keer goud in 2016 en 2017. De Nederlanders behaalden brons. Martijn kijkt terug: "We hebben veel geleerd, bijvoorbeeld dat we de volgende keer nog beter op elkaar moeten zijn ingespeeld. De andere teams speelden erg goed. Omdat het spel in ontwikkeling is, worden nieuwe regels gemaakt en oude aangepast. Om de zwaarte van de handicap te verdelen is er een nieuwe regel ingevoerd. Deze werkt helaas in ons nadeel. Nu konden wij niet ons sterkste team opstellen en moesten we soms zelfs met een incompleet team spelen. De andere teams konden wel hun sterkste en volledige team opstellen." Hij vervolgt: "Nu zijn alle pijlen gericht op het EK 2020 in Nederland. We kijken ernaar uit. We kennen de zalen, dus hoeven daar niet aan te wennen. Ook trekt het altijd meer eigen publiek, dat motiveert enorm."

ZELFREDZAAMHEID Naast rolstoelhandbal speelt hij ook op eredivisieniveau rolstoelbasketbal: "Het mooie van deze sporten is om als team ergens naartoe te werken en de ontwikkeling zien. Ook heeft iedereen heeft eigen talenten, zo is mijn kracht dat ik snel en erg wendbaar met mijn stoel ben." Martijn's rug is beschadigd vanaf de geboorte, in de volksmond 'open ruggetje' genoemd. "Door veel te sporten heb ik geen fysiotherapie nodig, iets waar ik heel blij mee ben. Ik ben graag zelfredzaam", sluit de sporter af.

OPROEP Wie interesse heeft in rolstoelhandbal kan contact opnemen met coach Pim Dokkum. Elke dinsdagavond wordt er getraind in Sporthal de Bloemen in Castricum.

i www.csvhandbal.nl/rolstoelhandbal www.facebook.com/rolstoelhandbalCSV
e wh.dokkum@gmail.com