• De survival behelsde onder meer een parcours van schots lopen over het water.

    Heilig Hart de Noord
  • Stefan met oma Jannie in Lourdes.

    Denise Loos

Op survival en naar Lourdes

DE NOORD "De survival is het begin van het vormselproject waaraan kinderen meedoen die net van de St. Jozefschool komen. Het is een prima ijsbreker om de begeleiders en de deelnemers aan elkaar te laten wennen", vertelt Stefan Brink, organisator van de survival van de Heilig Hart parochie in De Noord.

Ed Schut

De survival is één grote hindernisbaan. Stefan: "Ze moeten over een sloot springen, waarbij iedereen een nat pak oploopt. Met een klaarliggend vlot gaan ze naar de overkant van een meer waar ze bij een kampvuurtje lekker opwarmen en een bakkie soep krijgen. Vervolgens maken ze samen met een zeeverkenner zelf een vlot om een breed kanaal over te steken. Later kanoën ze nog een stuk en tokkelen ze via een kabelbaan. Allemaal goed voor het groepsgevoel."

LOURDES Stefan heeft nog meer pijlen op zijn boog. Op 1 oktober vertrekt hij samen met oma Jannie (87) voor de tweede keer naar Lourdes. Stefan (29): "Eigenlijk is Jannie de oma van mijn vrouw. Ik doe het voor oma. Je gaat naar Lourdes om de zware steen die je meedraagt in het leven wat lichter te maken. Oma Jannie heeft nog niet zo lang geleden haar man verloren."

Stefan kan mooi vertellen over zijn Lourdesreis van vorig jaar. "Het is indrukwekkend om de kapel in de grot te bezoeken waar Maria in 1858 is verschenen aan het eenvoudige meisje Bernadette. Toen er al meer pelgrims op af kwamen werd er een kerk gebouwd die groter en groter werd."

Stefan en oma Jannie deden ook mee aan de kruiswegstatie. "Dat is de weg die Jezus aflegde op weg naar de berg Golgotha. Hij komt ten val, en wordt geholpen. Dat vertalen we naar het heden: waarmee zou jij geholpen willen worden? Dat kan best emotioneel worden." Ook de processie is prachtig. "Duizenden mensen in een lange stroom. Zieken in bedden voorop, daarna de rolstoelen, dan de wandelaars. Heel indrukwekkend." Er is ook een mega grote ondergrondse kerk, met dikke betonnen spanten. Stefan: "Het lijkt net of je in de binnenkant van een lichaam zit. Wij zijn het lichaam van het geloof, de handen van God, daar verwijst het volgens mij naar."

Informatie over de Lourdesreis staat op www.heilighartdenoord.nl, of is verkrijgbaar via 072-5711334 of 06-21904364.

p Meer lezen over Stefans en oma Jannies reis naar Lourdes? Kijk op nieuwsbladdekoerier.nl

In Lourdes bevinden zich ook vier enorme glazen gebouwen waar je kaarsen, zo dik als je middel, kunt opsteken. Stefan: "Om om iemand te rouwen, te bidden voor iemands genezing, of om eer te bewijzen." Hij heeft zich ook onder laten dompelen in het heilige water dat langs de grot stroomt. "Je staat daar bijna naakt, het is ijskoud, dat doet wat met je." Op de laatste dag van de zesdaagse reis hadden de pelgrims een paar uur de tijd voor zichzelf. Stefan maakte een wandeling door de Pyreneeën. Hij zag in de verte een waterval, daar wilde hij heen. Het was een zware klim, hij passeerde de eeuwige sneeuw. Omdat hij nog maar kort tijd had voor hij terug moest zijn begon hij te bidden dat hij het zou redden. "En toen stond ik er ineens, bij die prachtige waterval. Toen ben ik echt tot het geloof gekomen."