• Lisette Kreijger

Reisverslag Santiago in Catshoeks derde boek

HEERHUGOWAARD "We zijn dankbaar dat we dit hebben kunnen doen, de belevenissen en de mooie ontmoetingen zijn voor ons beiden onuitwisbaar", vertelt Ton Catshoek, refererend aan de fietstocht die hij samen met zijn vrouw maakte naar Santiago de Compostella in 2008. Ze legden in totaal 3200 kilometer af tot aan Finisterre (het bekende pelgrimseindpunt), met maar één keer een lekke band. Zijn reisverslag is te lezen in zijn nieuwste boek: 'Dat verzin je niet, in veertig dagen naar Santiago en andere waargebeurde verhalen'. Sommige mensen gaan naar Santiago om tot spirituele bezinning te komen, maar dit was niet het hoofddoel. "Nou ja, voor mijn vrouw enigszins. Maar we gingen met name we voor de natuur en het sportieve gebeuren."

Lisette Kreijger

INSPIREREN In een 69 pagina's tellend reisverslag beschrijft Ton de Santiago reis. Ondanks een kleine affaire in de nachttrein waarbij de fietsen compleet uit elkaar gehaald moesten worden en alles onder de fietssmeer zat, zegt Ton: "Het was geweldig en leverde een schat aan ervaringen op." In zijn nieuwste boek zijn alle verhalen, zoals de titel al zegt, waargebeurd, sommige opgetekend door anderen. Waarom wil hij zijn verhalen graag delen met het grote publiek? "Misschien een stukje ijdelheid. En, wellicht kan ik mensen inspireren met het reisverslag."
ZWARTBOEK Ton (72) heeft ruim dertig jaar in het onderwijs gewerkt aan het Clusius College. Hij kreeg veel waardering voor zijn columns in het personeelsblad, die gelezen werden in heel Noord-Holland. "Goh Ton, die columns waren toch goed!" zeggen mensen nog wel eens tegen hem. Dingen die misgingen op school tekende hij op in een 'zwartboek'. "Met mijn columns was ik de luis in de pels voor het hele Clusius College", zegt Ton. Ook in zijn nieuwste boek staan weer diverse onderwijsavonturen, bijvoorbeeld over iemand die een practicumexamen op een slinkse manier uitvoert. "Hier en daar heb ik inhoud wel wat aangedikt."
PRIJS Bij een wedstrijd voor het Noord-Hollands Dagblad won hij eens de tweede prijs. En hij ontving een nominatie tijdens 'In heel Holland Leest', een actie van het CPNB.
Over zijn passie voor schrijven: "Taal vind ik leuk. Je kunt mooie dingen uitdrukken met taal. Fantasieën heb ik niet zo, ik ben iemand die dicht bij zichzelf blijft, tenzij ik iets opteken van anderen." Zijn de verhalen humoristisch? "Men zegt van wel", antwoordt Ton. Hij vertelt over een stukje uit het boek, waarin hij belicht hoe een sterilisatie niet geheel volgens plan verloopt: "Toen de dokter ging snijden werkte de verdoving nog niet. Heel veel collega's hebben na het lezen hiervan hun sterilisatie uitgesteld."
Ton zelf over zijn nieuwste werk: "Het zijn zeer leesbare verhalen die in een verzorgd boek zijn samengevat."

Het is te bestellen bij elke boekhandel ISBN: 978-94-022-5073-2 en verkrijgbaar bij de uitgever boek.scout.