• Het echtpaar Van der Plas heropent het Regthuis.

Regthuis in oude glorie gerenoveerd

OUDKARSPEL Met het luiden van de bel heropende mevrouw Guus van der Plas, samen met haar man Evert, zaterdag 14 oktober het met man en macht fraai verbouwde Regthuis. ,,Mensen die echt betrokken zijn, die gun ik de heropening van harte", aldus voorzitter Anne Oostenveld van Stichting Hart van Oudkarspel, initiatiefnemer van de intensieve opknapbeurt.

Ed Schut

Samen met stichting Langedijker Verleden, die zich vooral bezighoudt met het in het Regthuis gevestigde museum, wisten zij voldoende fondsen te werven om tien maanden geleden een te beginnen met de verbouwing te nemen. Van de provincie kreeg de organisatie een eenmalig bedrag van 35.000 euro, dit omdat het uit 1808 stammende voormalige Raadhuis een rijksmonument is. Het Oranjefonds droeg nog eens 30.000 euro bij, maar voor de rest was de voorgenomen verbouwing geheel afhankelijk van sponsors en donateurs. Verreweg het meeste geld kwam van de zeer betrokken inwoners van de gemeente Langedijk.

[VRIJWILLIGERS] Het werk zelf werd bovendien geheel en al door vrijwilligers gedaan, behalve het stucwerk, dat dan ook het enige is dat nog niet af is. Hierop gewezen stelde waarnemend burgemeester Hoekema voor om hiervoor binnenkort de ook aanwezige wethouder Jasper Nieuwenhuizen te benaderen voor de nodige euro's. ,,Je kunt het altijd proberen", liet Hoekema weten. De vrijwilligers werden overigens door alle sprekers hartelijk bedankt en er werd gememoreerd met hoeveel gezelligheid elke 'werk'dag gepaard ging. Na alle speeches verspreidden de aanwezigen zich om onder andere ook de vernieuwde zolderverdieping te bekijken. Hier is de expositie 'Bruggen en paden van voor 1970' te bewonderen. Nu al het werk erop zit, kunnen belangstellenden naast een bezoek aan het museum ook in het Regthuis terecht voor vergaderingen. In de opkamer staat een fraaie schouw afkomstig uit een Arnhems kasteel. De ruimte is ook prima geschikt voor huwelijksvoltrekkingen.