• Michel Hofland bij de grote berg zout op het nieuwe steunpunt.

    Theo Annes

Provincie klaar voor de winter

HEERHUGOWAARD "De mensen die dit doen hebben passie voor hun werk, onder vaak moeilijke omstandigheden zorgen ze voor veilige wegen en fietspaden. De weggebruikers vergeten dat helaas wel eens". Michel Hofland is gladheidscoördinator bij de provincie Noord-Holland. Gedreven praat hij over zijn werk dat hem elke dag weer boeit, vooral nu de winter nadert. "Het is misschien met dit weer niet zo goed voor te stellen, toch is Noord-Holland klaar voor het komende winterseizoen". Op het nieuwe steunpunt aan de Galileistraat in Heerhugowaard geeft Michel een heldere uitleg wat er allemaal komt kijken aan voorbereidingen nu het 'strooiseizoen' sinds vorige week is begonnen.

Wilfred van den Hoven

MELDSYSTEEM "Van 1 november tot en met 31 maart zorgt het sneeuwpreventieteam dat de provinciale wegen in Noord-Holland gladvrij zijn én blijven. Onlangs is er ruim 600 ton zout op dit nieuwe steunpunt geleverd. Het ligt hier opgeslagen in twee enorme bunkers", zo vertelt Michel die, samen met vijf collega's als coördinator werkzaam is bij de provincie. Ze bewaken 614 kilometer autoweg en bijna 400 kilometer fietspad. "We doen dit vanuit 9 steunpunten over heel Noord-Holland. Hier in Heerhugowaard heb je de nieuwste, in de regio zijn er ook centra in Hoorn en Schagerbrug". Vanuit die negen plaatsen worden de strooiacties gestart. In 2017 ging men 33 keer de weg op om in heel Noord-Holland te strooien. Michel: "Als we besluiten om dat te gaan doen gaan we op pad en is het de intentie om dan drie uur na de oproep de hele provincie te hebben gestrooid." Hierbij gaan ongeveer 70 medewerkers met 34 grote strooiwagens de weg op. Ook worden er 34 fietspadstrooiers ingezet. Met zijn collega's neemt Michel de beslissingen om te gaan strooien. "De provincie beschikt over een gladheidsmeldsysteem waarin 31 meetpunten zijn aangesloten. Ook zijn we aangesloten bij een extern meteorologisch weerbureau dat ons steeds van de noodzakelijke informatie voorziet. Op basis daarvan wordt besloten of je in actie moet komen. Tijdens het strooiseizoen zijn de coördinatoren altijd bereikbaar, ze werken in wisseldiensten. De telefoon gaat iedere nacht mee naar bed tijdens zo'n dienst.

PREVENTIE "Het is een mooi systeem", vertelt Michel, "Toch is de ervaring die je hebt opgedaan in de loop der jaren ook belangrijk. Je weet soms dat er een grote kans bestaat dat we in actie gaan komen die nacht". Het is mooi te ervaren hoe gedreven Michel praat over zijn werk en de medewerkers die een rol spelen bij het sneeuwpreventieteam. "Veiligheid gaat boven alles bij ons. Het is mooi als we met die 70 mensen kunnen zorgen dat het veilig is op de wegen van de provincie. Want dat is waar we voor gaan. Dat de provinciale wegen begaanbaar zijn ondanks de vorst en de sneeuw. Als het eindresultaat goed is zijn wij tevreden. Ik doe dit werk nu 7 jaar en het is een fantastische baan". Michel geeft weggebruikers graag enkele tips om de strooiers goed hun werk te laten doen." Bij winterse omstandigheden is het belangrijk goed geïnformeerd de weg op te gaan en het rijgedrag aan te passen. Verlaag de snelheid en houd voldoende afstand van elkaar, maar ook van de strooiers en de sneeuwschuivers. En weet dat het zout niet meteen na een strooiactie werkt. Het moet eerst worden ingereden door het verkeer"

VLOOTSCHOUW Dat de provincie klaar is voor de komende winter is gebleken. Afgelopen maand is er een zogenaamde vlootschouw gedaan op alle steunpunten. "De vrachtwagens zijn getest, de sneeuwschuivers en zoutstrooier hebben hun eerste meters gemaakt. Alles werkt naar behoren", aldus Michel. 'Nu is het wachten op de eerste keer dat we weer in actie mogen komen".

Zien waar de provincie strooit? Op www.strooit nu zijn de strooiacties live te volgen.