• Kees Slot signaleert wat vergrijzing binnen het vrijwilligerswerk.

    Lisette Kreijger

Pleidooi voor vrijwilligerswerk

HEERHUGOWAARD "Kees, we hebben nog wel wat voor je te doen!", zei voormalig coördinator Gea Klercq tegen hem. En zo gebeurde het dat Kees Slot (71) uit Zuid-Scharwoude, die zijn werk als directeur bij Intratuin aan het afbouwen was, betrokken raakte bij stichting Present.

Lisette Kreijger

Inmiddels is hij alweer zo'n zeven jaar voorzitter bij Present. Mede dankzij zijn kerkelijke achtergrond heeft hij een maatschappelijk besef ontwikkeld: "Ik vind het belangrijk om te zien naar elkaar, naar de mensen in de wereld. En dan vooral natuurlijk naar degenen die het minder goed hebben."

Als voorzitter maakt Kees onderdeel uit van het bestuur van Present Heerhugowaard-Langedijk. Hieraan besteedt hij 1 á 2 uur per week. Hij ervaart de werkomgeving als zeer prettig. "Er heerst een kameraadschappelijke sfeer. En moet er contact gelegd worden over dingen die moeten gebeuren, en vooral via de mail, dan vullen we elkaar aan. Dat gaat prima." Daarnaast haalt Kees regelmatig de kleding uit de kledingcontainers op, die op verschillende locaties in Heerhugowaard en Langedijk staan.
YOUNG & PRESENT Onlangs heeft de algemeen coördinator van Present, Ruud Herder, het project 'Young & Present' in het leven geroepen. Dit houdt in dat jongeren iets voor andere jongeren gaan doen met als doel de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. "Ik vind dat een heel goed initiatief", zegt Kees.
Het valt hem op dat het steeds moeilijker wordt jonge mensen te werven voor vrijwilligerswerk. Hij ziet ook wat vergrijzing binnen Present: "Het is niet alleen bij Present maar je hoort het bij heel veel clubs. Bij bestuursfuncties binnen voetbalclubs of sportclubs bijvoorbeeld. Jongere mensen hebben het hartstikke druk en dan ook nog vrijwilligerswerk doen, dat wordt steeds lastiger." Het doen van vrijwilligerswerk, daar kun je wat Kees betreft niet vroeg genoeg mee beginnen: "Als je dat weet te stimuleren, van jongs af aan, dan is dat hartstikke mooi. Want als daar een stukje continuïteit komt, is dat natuurlijk heel goed. Dat is weer omzien naar elkaar!"
VRIJWILLIGERSPUNT In Gemeentehuis Heerhugowaard is het Vrijwilligerspunt elke dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Er zit een medewerker klaar die mee kan denken, en de meest actuele vacatures heeft van dit moment.