• Merijn Tinga oftewel de 'Plastic Soup Surfer' genoemd, komt naar De Binding.

    Merijn Tinga

'Plastic Soup Surfer' komt naar Zuid-Scharwoude

ZUID-SCHARWOUDE Merijn Tinga, ook wel de 'Plastic Soup Surfer' genoemd, is vrijdag 5 oktober in Zuid-Scharwoude. In theaterzaal De Binding is vanaf 20.00 uur de film te zien over zijn 1200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van zwerfafval. Een indrukwekkend verslag waarmee hij aandacht vraagt voor het probleem van plastic vervuiling. De toegang is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

Wethouder Nils Langedijk zal deze avond, namens gemeente Langedijk, introduceren. Merijn Tinga is persoonlijk aanwezig bij de filmvertoning en heeft zijn 3D geprinte board van gerecycled plastic mee. Na afloop staat hij bezoekers graag te woord.

Merijn Tinga, is bioloog, kunstenaar en activist en hij heeft een bloedserieuze boodschap en een missie: de plastic vervuiling van onze zeeën. Merijn was deze zomer onder andere te zien bij National Geographic tijdens de themamaand #stopmetplastic.
FROM SOURCE TOT SEA De 50 minuten durende film van regisseur Eelke Dekker volgt Merijn Tinga tijdens zijn peddeltocht van de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen naar de Noordzee bij Rotterdam.

De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Merijn Tinga moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water dat Merijn dronk nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt heftig vervuild en vol plastic microdeeltjes.

Te zien zijn ook een bezoek aan een recyclingbedrijf in Spijk, ontvangsten in verschillende steden en de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard).
Gemeente Langedijk wil inwoners bewust maken van het probleem van zwerfafval. "We willen laten zien wat we hier samen aan kunnen doen. Daarom wordt deze filmavond georganiseerd."

De toegang is gratis dankzij een financiële bijdrage van gemeente Langedijk. De gemeente verloot onder de jongeren een echt wasteboard. Een stoer skateboard gemaakt van gerecyclede plastic doppen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar zwerfafval@gemeentelangedijk.nl. Graag naam en aantal personen vermelden.