• De inwoners van Veenhuizen willen dat hun brug over de Langereis behouden blijft.

    Theo Annes

Patstelling rond Veenhuizerbrug

VEENHUIZEN/OPMEER Dat er slecht gecommuniceerd wordt door de betrokken overheden als het om de brug over de Langereis bij Veenhuizen gaat, is volgens een inderhaast opgericht actiecomité zwak uitgedrukt. Jurrien Baretta is lid van dit comité. Zij stelt dat er in eerste instantie eenvoudigweg werd meegedeeld dat de brug zou verdwijnen. Als reactie op deze brief heeft het comité een avond georganiseerd met de inwoners van Veenhuizen. Deze druk bezochte avond in het Kerkje van Veenhuizen wees uit dat de brug moet blijven. Er wordt zelfs gevraagd om een brug waar ook auto's over kunnen. Met deze bijeenkomst bereikte het comité wel dat de gemeente Opmeer, de nieuwe eigenaar van de brug, terug ging naar de tekentafel.

TRANSPARANTIE De reden van het vervangen van de huidige brug is dat deze op korte termijn niet meer veilig zal zijn. Daarbij ligt de brug in de vaarroute Rustenburg-Verlaat en wil het recreatieschap de brug hoger maken, met een doorvaarhoogte van 2.60m. Het steekt de actievoerders dat er veel geld is vrijgemaakt door de gemeente Opmeer voor de aanleg van een haven, maar dat er voor de brug nauwelijks geld lijkt te zijn. "Er gaat natuurlijk veel meer verkeer over de brug, dan dat er bootjes onderdoor gaan." Stelt Harlaar. Hij vindt wel dat de brug verhoogd mag worden voor de recreatievaart, maar de brug moet wel blijven. Harlaar legt ook uit dat met de brug de verkeersstromen over de smalle wegen beter verspreid worden en dat de onoverzichtelijke kruising veiliger blijft met de brug.

POLITIEK VERHAAL Harlaar vindt ook dat de betrokken wethouder van Opmeer, Alex Kalthoff er veel te veel een politiek verhaal van maakt en dat de gemeente Heerhugowaard alles wat Opmeer hier doet wel best lijkt te vinden. In gesprek met Kalthoff ging het vooral over financiën, terwijl de brug zeker ook een emotionele waarde vertegenwoordigd. "Het stukje Langereis tussen de nieuwe ovonde en de Lage Hoek, hoort ook bij Veenhuizen." Beargumenteerd Baretta een ander belang van de brug. Het comité beseft wel dat er hier tegengestelde belangen spelen. "Mensen in Opmeer gaan over een brug besluiten waar ze niets mee hebben. De mensen in Veenhuizen hebben iets met de brug en hebben niets met de vaarroute." Toch is er al een en ander bereikt, volgens Harlaar. Er wordt nu een model van een brug doorgerekend, waar wel auto's over kunnen, maar geen zwaar verkeer. Het comité wacht het model zonder veel vertrouwen af. De gemeente Opmeer had voor de publicatie van dit artikel nog niet gereageerd.