• Johan Moerman met zijn pas uitgekomen reisboek in de hand.

    Ineke Vroling

Pancrasser Johan Moerman schrijft reisboek: "Ik schrijf met veel plezier"

SINT PANCRAS "Een goed voorbeeld van een auteur die op latere leeftijd ontdekt dat er misschien wel een schrijverstalent aanwezig is." Zo omschrijft uitgeverij Boekschout de bijna 79 jaar oude Johan Moerman uit Sint Pancras. Eind mei is zijn nieuwe boek 'Reis naar het noorden van Joegoslavië - En wat de auto ervan vond!' verschenen.

Als gevraagd wordt naar wat meer persoonlijke informatie wil de schrijver op leeftijd best 'wat tipjes van de sluier oplichten'. "Ik heb altijd in het onderwijs gezeten. Eerst als onderwijzer, zeven jaar lang in het lager onderwijs. Toen begon het een beetje te kriebelen en ben ik naar het voortgezet onderwijs vertrokken. Het werd de Lagere Land- en Tuinbouw School in Alkmaar. Het was in eerste instantie mijn bedoeling om kennis te maken met de wat oudere jeugd voor hooguit één of twee jaar. Maar het werden er zeker 15."

Moerman was nog enige tijd adjunct en nog weer later plaatsvervangend directeur. "Iemand moest toch de tent runnen, nietwaar?" Toen volgde een aanbod voor een school van 200 leerlingen. Nu in Purmerend. "Die school heb ik in de latere jaren opgebouwd tot een school met ongeveer 500 leerlingen. Ook hier heb ik heel wat jaren gewerkt als directeur." Maar Johan Moerman kijkt niet alleen maar terug op wat geweest is. Hij kijkt ook graag naar de toekomst. "Ik ben nu bijna 79 jaar en hoop het nog even vol te houden. Het directeurschap ben ik inmiddels alweer vergeten. Intussen heb ik ook een herseninfarct mogen beleven, maar hier ben ik redelijk uit te voorschijn gekomen. Ik ben nu wel halfzijdig verlamd. Maar de kop is nog steeds in orde. Vind ik zelf dus. Het schrijven van een boek komt in de allerlaatste periode van mijn leven en is zeker nog niet afgelopen. Ik schrijf met veel plezier." Zijn nieuwe boek heeft Joegoslavië als onderwerp. "Een reis naar het noorden van Joegoslavië geeft meer dan voldoende inspiratie om deze omgeving nog eens te gaan bezoeken. Dit hebben wij dan ook gedaan. Met name de tegenstellingen vielen ons op. Behalve de stofwegen is de natuur heel mooi. Het land is echter nog steeds in opbouw en de bevolking is arm. Men heeft nog een hele weg te gaan om als vakantieland op de kaart te komen. En de communistische invloed heeft nog wel even de overhand. Maar in een paar jaar tijd kan veel veranderen."

Bestellen via www.boekscout.nl