• Waardergolf

Opening nieuw therapiebad in zwembad Waardergolf

HEERHUGOWAARD Met de opening van het nieuwe therapie bad in zwembad Waardergolf komt er een langgekoesterde wens uit van Henk Blok en zijn medewerkers van Heerhugowaard Sport BV. Wethouder John Does zal vrijdag de officiële handelingen verrichten waarna het bad in gebruik zal worden genomen.

Wilfred van den Hoven

'"De plannen om een therapie bad te realiseren stammen al uit 2011", vertelt Henk. Hij is bij Heerhugowaard Sport adjunct-directeur. "Het is de visie van Heerhugowaard om zoveel mogelijk inwoners te laten sporten of te blijven laten bewegen via laagdrempelige activiteiten. Een beperking mag geen reden zijn om niet aan sport te doen. Acht jaar terug ontstond de wens om dit therapiebad te realiseren. We zagen de vergrijzing en ook ontstond in die tijd steeds meer de vraag van specialistische doelgroepen naar een bad dat aan de veranderende wensen kon voldoen", aldus Henk . Aan de rand van het prachtige therapiebad vertelt hij gedreven over het traject dat aan de realisatie voorafging. "Het bad moest een aanvulling zijn op de huidige zwembaden in Waardergolf. We wilden daarbij dus inspelen op die speciale doelgroepen. Je moet dan denken aan mensen met reuma, obesitas, allochtonen. Maar er zijn veel meer groepen die graag in dit nieuwe bad kunnen en willen zwemmen. De vergrijzing zorgt ook voor noodzakelijke veranderingen. De mensen worden ouder en hebben andere behoeftes en wensen als het gaat om bijvoorbeeld zwemmen."

Ook werd een aantal jaren terug duidelijk dat Stichting Esdege Reigersdaal bepaalde plannen had met de hoofdlocatie aan de Krusemanlaan. "Reigersdaal ondersteunt onder andere kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij zagen veel in onze plannen en gingen constructief meedenken in de samenwerking om dit therapie bad te gaan bouwen. Er was direct sprake van een zeer goede samenwerking tussen de drie partijen. De gemeente als investeerder, Heerhugowaard Sport BV als beheerder en Esdege als belangrijke huurder. Zij hebben zich nu voor 25 jaar verbonden", aldus Henk. 

Na de zomervakantie gaat Zwemschool Jos Koelemeijer in het nieuwe bad op twee dagdelen zwemlessen aanbieden. Waardergolf gaat ook zelf zwemlessen geven in het therapiebad. Verder gaat Profess Fysio een nieuwe locatie starten in de nieuwbouw. Het krijgt de beschikking over twee fraaie ruimtes. En het resultaat mag er zijn. Een mening die wordt gedeeld door Henk Blok.

"Ja, we zijn hier allemaal heel erg blij mee. Het heeft een flinke tijd geduurd, maar wat er nu staat is een resultaat van een prima samenwerking. Ruim 1000 m2 is er in totaal bijgekomen. En wat ook belangrijk is. We zoeken als organisatie ook de verbinding met anderen in de gemeente. Door de samenwerking met Esdege is dat met de realisatie van het Therapie bad ontzettend goed gelukt."

Wethouder John Does verricht vrijdag 28 juni om 15.00 uur de opening aan de Beukenlaan 1b

w heerhugowaardsport.nl