• Nel van Santen tijdens het afnemen van de examens.

    EHBO

Onzekerheid over toekomst Jeugd EHBO op Heerhugowaardse scholen

HEERHUGOWAARD "Het is goed, dat als er iemand op straat ligt, dat je weet hoe je moet handelen en kunt helpen", aldus een leerling van groep 8 die met succes zijn theorie- en praktijkexamen Jeugd Eerste Hulp heeft gedaan. Of, zoals een van de bevoegde docenten zegt: "Met zo'n diploma op zak zijn ze in staat om een heldendaad te verrichten."

Ieder jaar wordt er op diverse basisscholen in Heerhugowaard door vrijwilligers van de plaatselijke Koninklijke EHBO vereniging al 25 jaar de opleiding Jeugd EHBO-A gegeven. Een van de mensen van het eerste uur van Jeugd EHBO op scholen is Nel van Santen, met en ervaring van maar liefst 50 EHBO-jaren achter haar naam. Zij weet zich nog te herinneren dat ze in 1980 met lesgeven is begonnen bij De Wegwijzer en de Paulusschool. Het nut van zo'n opleiding bleef echter niet ongemerkt bij andere scholen. En mede een actief stimuleringsbeleid van de plaatselijke EHBO vereniging om de Jeugd EHBO onder de aandacht te brengen namen steeds meer scholen de opleiding op in hun lesrooster. En met succes, want jaarlijks ontvangen een paar honderd leerlingen dat begeerde diploma. Bij zo'n opleiding komen de meest belangrijke onderwerpen aan de orde. Zoals kleine ongevallen, kneuzingen, botbreuken, schaaf-, snij- en splinterwonden, brandwonden, bloedverlies, vergiftiging, shock, onderkoeling, stabiele zijligging, de noodvervoersgreep Rautek , facultatief reanimatie inclusief AED, enz. Zomaar een opsomming van disciplines die de leerlingen moeten beheersen.

Nel is de laatste jaren de rechterhand van Tiny Weel, die al weer vele jaren de opleiding aan de H. Familieschool in 't Kruis verzorgt. Over de toekomst van de Jeugd Eerste Hulp op Waardse basisscholen bestaat toch enige zorg. Dat komt omdat het aantal gediplomeerde EHBO'ers wat les geeft afneemt en de belangstelling bij de scholen toeneemt. Er is nog geen kant en klare oplossing. Wie het belang van de opleiding Jeugd Eerste Hulp onderschrijft kan voor meer informatie mailen naar info@ehbohhw.nl.