• De coördinatoren Jeanette en Helga in het Ontmoetingshuis

    Lisette Kreijger

Ontmoetingshuis Langedijk biedt compleet dagprogramma

LANGEDIJK Uitzicht op het Oosterdelgebied en een ruime zaal mét kookgelegenheid. Het Ontmoetingshuis Langedijk is een initiatief van Wonen Plus Welzijn. "Het is bedoeld om thuiswonenden met een beginnende vorm van dementie een mooie dag te bezorgen", aldus Jeanette Kersten, die het met Helga Hink coördineert.
Er wordt gerummikupt, gewandeld en gezamenlijk gekookt.
De tijdelijke locatie bij Stichting Veldzorg mag voor tenminste een jaar gebruikt worden. "Sinds 1 april is het officieel geopend. Vanaf 21 mei is gestart met de eerste cliënten", vertelt Jeanette. "Mensen kunnen lotgenoten ontmoeten, ze kunnen elkaar in de gesprekken vinden en elkaar begrijpen. Tevens is het bedoeld om de mantelzorgers te ontlasten", aldus Helga.

Lisette Kreijger

DOELGROEP Helga heeft vanuit haar werk in de zorg en als ouderenconsulente veel ervaring opgedaan: "Ik kan daardoor goed omgaan met de doelgroep." Jeanette houdt zich met name bezig met de randvoorwaarden, zoals financiën, regelen van indicaties en de PR. Helga geeft aan: "Als de diagnose gesteld is door Geriant, wordt gekeken welke mogelijkheden de cliënt heeft. Dat is bijvoorbeeld, dat ze bij ons in het Ontmoetingshuis terecht kunnen. Mensen die hier komen hebben beginnende dementie." "Indicaties worden meestal afgegeven door de WMO-afdeling van de gemeente, maar ook klanten met een WLZ-indicatie kunnen bij ons terecht", voegt Jeannette toe.

PROGRAMMA Een compleet dagprogramma wordt de cliënten aangeboden. Helga: "We kijken daarbij naar wat iemand zelf wil en waar de cliënt aan toe is." Ze vervolgt: "Je zoekt eigenlijk steeds de benadering waarbij iemand in zijn waarde gelaten wordt. Dus we benoemen wat goed gaat, en we hameren niet op wat er anders moet." Helga heeft gemerkt dat het met elkaar afwassen "heel veel sfeer en heel veel reuring" geeft.

LOCATIE Ze spreekt zich vol lof uit over de locatie: "Het is gewoon prachtig, en mensen komen hier ook graag. Als je op het terras zit met je kopje koffie als cliënt, dan ben je natuurlijk verkocht!"

MARTIN NEESEN PRIJS Onlangs ontving Stichting Wonen Plus Welzijn de Martin Neesen Prijs (€10.000). Het was een droom van de stichting om het Ontmoetingshuis te kunnen realiseren. "Een deel van het bedrag is reeds besteed aan meubels, inrichting en een gedeelte aan de auto", vertelt Jeanette.

VRIJWILLIGERS Ze doet een oproep: "We zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers voor zowel ondersteuning in het huis, bij het dagprogramma als voor vervoer van de cliënten. Affiniteit en ervaring met de doelgroep is gewenst."
Openingstijden: dinsdag en vrijdag. Aanmelding: langedijk@wonenpluswelzijn.nl