• Niek de Wit is blij verrast met het 'Noorderlicht 2018'.

    Theo Annes

Noorderlicht 2018 voor Niek de Wit

HEERHUGOWAARD Tijdens de nieuwjaarsreceptie in Heerhugowaard Noord afgelopen zondag, georganiseerd door de verenigingen Hugo Boys en Hugo Girls, werd in het Dorpshuis in de Noord door het Jongeheerenconvent Het Noorderlicht uitgereikt aan Noordender Niek de Wit.

De Noord is een actief dorp waar veel mensen, vrijwilligers, zich inzetten voor de gemeenschap. Het Jongeheerenconvent dacht jaren geleden dat het goed zou zijn om jaarlijks iemand 'in het zonnetje te zetten', iemand die zich al geruime tijd voor het dorp dienstbaar heeft opgesteld. Met dit Noorderlicht wil het Jongeheerenconvent ook de waardering symboliseren voor alle mensen die zich inzetten, hoe dan ook, voor de gemeenschap De Noord. "Het is dus niet een soort man-of- vrouw-van- het-jaar verkiezing, maar we willen iemand, of enkele mensen, wel in het licht zetten. Noordenders die zich (meestal jarenlang) voor het dorp of een andere goede zaak hebben ingezet, zonder noemenswaardig op te vallen, zonder extra beloond te worden, maar het wel steeds hebben gedaan, en/of nog steeds doen. Kortom, zo'n iemand, of zulke mensen, noemen we Het Noorderlicht."

Niek de Wit was de gelukkige die dit jaar door het Jongeheerenconvent werd verkozen als ontvanger van het Noorderlicht 2018. Hij is onder meer medeoprichter en eerste voorzitter van GV4, voorzitter van de tennisvereniging, lid van het schoolbestuur Sint Joseph, hoogheemraad bij het waterschap Groot Geestmerambacht, voorzitter van actie Kerkbalans, betrokken bij de commissie 80-jarig bestaan kerk en doet vele activiteiten voor Hugo Boys, zoals Hugo's Vrienden en jeugdtrainer. Tevens is Niek betrokken geweest bij de geüniformeerde jeugd, 350 jaar polderfeest enzovoort.

Het leden van het Jongeheerenconvent benadrukken dat het nu niet de bedoeling om te laten zien 'hoe goed zo iemand wel is'. "Maar met deze activiteiten willen we laten zien waarvoor je je allemaal kunt inzetten, en daarvoor willen we die mensen bedanken, maar Niek in het bijzonder!"

Eerdere ontvangers van het Noorderlicht waren onder meer Siem Buter, Truus van den Berg en Jan de Wit. Heerhugowaard de Noord beschikt over hele actieve bevolking die voor elkaar klaar staat. Die saamhorigheid kwam onder meer goed naar voren tijdens de dorpshuisveiling vorig jaar. Honderden mensen kwamen de veiling, waarvan de opbrengst naar de verbouwing van het dorpshuis, ging. Uiteindelijk werd er door meer dan 400 kavels een astronomisch bedrag van 165.000 euro opgehaald.

Voor het samenvoegen van Handbalvereniging Hugo Girls en voetbalvereniging Hugo Boys op één accommodatie zijn veel aanpassingen aan zowel het dorpshuis als de terreinen eromheen nodig. Daarnaast biedt dit de uitgelezen kans om groot onderhoud te plegen en enkele uitgestelde wensen voor de vele andere gebruikers van het Dorpshuis te realiseren. De gemeente Heerhugowaard en de Stichting Dorpshuis bekostigen het grootste deel, maar om alle wensen te realiseren en kosten voor de verenigingen in de toekomst te verlagen was extra geld nodig.