• Secretaris Hans Siecker en voorzitter Stef Koopman voor het clubgebouw van VTV Langedijk

    Edwin Schut

Moestuincursus bij VTV Langedijk

LANGEDIJK Er valt een lichte motregen als Hans Siecker, secretaris van Volkstuindersvereniging Langedijk, een rondleiding geeft over het terrein aan de Potjesdam 6 in Zuid-Scharwoude. Het volkstuincomplex beslaat zo'n vijf voetbalvelden, en is opgedeeld in kavels van 100 vierkante meter. Twaalf van die tuinen zijn nog beschikbaar voor nieuwe leden, die zich ook kunnen opgeven voor de moestuincursus.

Ed Schut

Deze cursus vindt plaats op drie donderdagen: 15 februari, 1 maart en 15 maart 2018. De locatie is het clubgebouw op het complex, aanvang 20.00 uur. Hans: "Je hoeft niet per se groene vingers te hebben als je hier aan de slag wilt met je eigen moestuin. De cursus gaat grondig in op alle facetten van het beginnen en onderhouden van een tuin."

ZATERDAG Hans wijst op een slecht onderhouden tuin. "Deze meneer heeft Alzheimer. Wij nemen nu de tuin over met alles wat erop staat. Dat doen we op de zaterdagochtend, met een ploegje leden dat steeds wisselt. Iedereen moet drie zaterdagen beschikbaar zijn." De vereniging telt momenteel 130 leden en 12 donateurs. De gemiddelde leeftijd is hoog, er zijn 40 leden tussen de 70 en 80, de oudste is 86. Het aantal vrouwen ligt op 12. "Daarom zijn we blij met de aanmelding van een jongen van 15. Fris bloed."

Als Hans zijn eigen tuin laat zien - de duiven hebben zijn winterbloemkool aangevreten - komt voorzitter Stef Koopman aanlopen. Het gesprek komt op bemesting. Stef: "Er is een dame met paarden. Die komt af en toe met een aanhangertje paardenmest. Verder zijn veel boeren blij dat ze hier hun koemest kwijt kunnen." Stef begrijpt wel waarom het de laatste tijd zo populair is om je eigen groente te verbouwen. "Je bent lekker buiten bezig. Je weet wat je eet, want je bepaalt zelf dat je eventueel zonder bestrijdingsmiddelen werkt. Het is gewoon een heel leuke hobby en tijdverdrijf." En tijd hebben de meeste leden van VTV Langedijk. Hans weet van de meeste mensen wat ze in hun arbeidzaam leven hebben gedaan. "Dat gaat van melkboer tot spoorman, en van buschauffeur tot archivaris bij het AMC. Dat laatste was ik zelf."

AARDBEIEN Op bijna elk tuintje staat wel een kas, en soms ook een houten schuurtje. Die moeten wel netjes in lijn staan, dit vanwege het gezicht maar ook vanwege de schaduwwerking. "Je moet elkaar niet tot last zijn." Vanwege de schaduwwerking van de coniferen van de naastgelegen tennisclub heeft tuinder Joyce gekozen voor een siertuin. Daarnaast had ze een wel door de zon beschenen kavel met fruitstruiken en andere beplanting. Die moet ze nu allebei opleveren. Zes jaar is ze lid geweest. "Ik vind het jammer, maar ik ben onlangs eigen baas geworden als hovenier. Ik heb gewoon geen tijd meer." Ze zal vooral haar aardbeien missen. "Zo uit de tuin in m'n mond. Heerlijk." Hans vertelt dat op de zware Langedijker kleigrond eigenlijk alles wel groeit. "We verbouwen aardappelen, uien, bieten, diverse soorten kool, rode bieten, pompoenen. Eigenlijk alles behalve wortelen, die groeien beter op zandgrond." Hij toont de schuur met de aanhanger, tegen een kleine vergoeding door alle leden te gebruiken. En een andere schuur met een kleine tractor, een frees, een werkbank en allerlei gereedschap. In het clubgebouw vertelt Stef, samensteller van de cursus, waar deze in grote lijnen over zal gaan. "Het is een handleiding om een groente- en fruittuin te beginnen en te onderhouden. Ik behandel zaaien, poten, verschillende gereedschappen, bemesting en natuurlijk oogsten. Verder komen heel wat tips en weetjes aan bod die ik heb opgedaan in de praktijk." De cursus kost 30 euro en gaat vergezeld van een dik cursusboek. Aanmelden uiterlijk 11 februari 2018 via secretariaat@vtv-langedijk.net. Interesse in een tuin huren bij VTV Langedijk? De jaarlijkse contributie is 40 euro en een kavel van 100 m2 kost 23 euro.