• Cees dwaalt op zondag graag door zijn tuin (voor de foto poseert hij met een zelfgemaakt schilderij van de ijsvogel)

    Lisette Kreijger

Het zondaggevoel van Cees Verkerke

HEERHUGOWAARD Voor de meeste mensen is zondag de mooiste dag van de week. De werkweek zit er op: lekker een vrije dag. Een uitstapje, aan de hobby of lekker niks doen. Anderen werken juist vaak op zondag. Wat doet Cees Verkerke op zondag? Cees Verkerke is bij velen bekend van de Zintuigentuin waar de ijsvogel te spotten is; een tuin van 11.000 m² groot, al 19 jaar eigendom van hem en zijn vrouw. Hij merkt dat hij bekend staat als de "natuurman" in Heerhugowaard. Mensen komen zelfs geregeld bij hem aan de deur met vragen op natuurgebied, omdat ze denken "Cees weet dit wel!" "Mijn ultieme zondaggevoel is lekker door mijn tuin dwalen. Of op mijn tuinbankje zitten, mijn zintuigen gebruiken en genieten", vertelt Cees.

Hij vervolgt: "Ik kijk om me heen en luister naar de vogels, en vind het leuk de vlinders die langs vliegen waar te nemen." Tijdens het interview dient een live voorbeeld zich aan: een kleine vos vliegt voorbij en landt op een tak, waarna hij zijn vleugels onmiddellijk dicht slaat. Cees reageert hierop: "Zo zie je hoe leuk dat is! Het is dan net of ik in mijn eigen natuurdocumentaire zit. Dat is fantastisch, daar word ik heel blij van!"

Even niets moeten, dat kenmerkt ook de zondag van Cees: "Je hoofd en lijf komen tot rust, alles komt tot bedaren."

Samen met zijn vrouw Els vindt hij het fijn om op zondag rond te lopen door de tuin. Elkaar te wijzen op de dingen die ze zien. Bijvoorbeeld de uitvliegende ijsvogels te spotten.
"De zondag, dat zal wel bijbels geboren zijn, het is de rustdag", zegt hij. Zelf hangt hij geen specifiek geloof aan. "Maar op deze dag merk ik zelf toch wel dat ik wat meer de rust opzoek en minder actief ben."

De laatste open tuindagen dit jaar zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september. Voor meer info: www.dezintuigentuin.nl