• Mats Velseboer en Illias Bouzit in een fel duel tijdens de eerste wedstrijd om de landstitel zaalvoetbal.

    Theo Annes

Marlène op achterstand in finale

Thuisploeg laat kansen liggen

HEERHUGOWAARD Met een wat ruim uitgevallen 2-7 overwinning zette Hovocubo vrijdagavond een grote stap in het prolongeren van de nationale zaalvoetbaltitel.

Wilfred van den Hoven

BENELUXBEKER Het was druk vrijdagavond in de Waardergolf, heel druk. Ruim een uur voor de wedstrijd zat de sporthal al vol. Zelden werd een zaalvoetbalwedstrijd in Heerhugowaard zo goed bezocht. Het duel tussen FC Marlène en Hovocubo was ook niet zomaar een wedstrijd. De eerste wedstrijd in de finale om de landstitel was voor een groot aantal Hovocubo spelers een weerzien met de club waar ze speelden of ooit begonnen. Ook voor Mats Velseboer die vanaf zijn 12e voor de Heerhugowaarders speelde. "Ik ben nu 25 jaar en heb hier met veel plezier gespeeld. Dit is nu mijn 4e jaar bij Hovocubo. Sander van Dijk benaderde mij destijds. Zijn verhaal en visie spraken mij erg aan.", aldus Velseboer die op het veld ooit begon bij KSV in 't Kruis. "In Heerhugowaard kwam ik op vrij vroege leeftijd in de top terecht. Ik was nog maar 16 jaar toen ik in het eerste van Marlène meedeed. Mooie herinneringen bewaar ik vooral aan de Europese wedstrijden en het winnen van de nationale- en Beneluxbeker." Die historie telde vrijdag niet meer mee. De gasten uit Zwaag begonnen wat onwennig aan het duel en zagen dat Marlène sterker was. Gesteund door een vroege voorsprong liet het het initiatief aan Hovo. Die hadden moeite met het prima spel van de thuisploeg die niet onder de indruk leek te zijn van de prachtige ambiance. Integendeel, het was aan doelman Dave Stet -ook opgegroeid bij Marlène- dat het niet op een grotere achterstand kwam. Marlène miste teveel kansen en zag dat Hovo zich herpakte. Een sterke fase zorgde zelfs voor een 1-2 voorsprong. Ook bij die stand was Marlène diverse keren gevaarlijk. Na de rust profiteerde Hovo uitstekend van het aandringende Marlène. Het spel van de blauwwitten was veel onzorgvuldiger dan in het eerste bedrijf. Velseboer en zijn medespelers profiteerden prima van de ontstane ruimtes. Met zijn rustige spel, goede assists en een treffer speelde Velseboer een belangrijke rol in de winst. De rol van Dave Stet was in het tweede gedeelte minder opvallend. Zijn waarde bewees hij al in het eerste gedeelte van de wedstrijd.

ORANJE "We staan er wanneer het moet. In voetbal weet je het nooit, maar het vertrouwen is er. We hebben veel kwaliteiten en zijn niet van één speler afhankelijk.", aldus de speler die ook in Oranje - nu met 57 interlands- een belangrijke rol inneemt. "Deze wedstrijden leven enorm. Ik merk het binnen het team, het bestuur en door de hele club. ". De woorden van Velseboer werden nog eens bekrachtigd door de grote supportersschare die uit Hoorn en omgeving was meegekomen. De sportieve supporters concludeerden in de tweede helft dat hun favorieten op koers liggen voor een nieuwe landstitel. Komende zaterdag kan Hovocubo in eigen huis de genadeklap uitdelen en de titel binnenhalen. Bij een zege voor Marlène volgt nog een derde wedstrijd.